7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Απώλειες στην Wall Street μετά τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας

Απώλειες στην Wall Street μετά τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας

Υποχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία διαμορφώθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο του «μπλόκου» των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, αναφορικά με το ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί μέσω επιταγών στους Αμερικανούς.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 30.322 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 81 μονάδων ή 0,27%, ενώ παρόμοια εικόνα εμφάνισε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, ο οποίς έκλεισε στις 3.727 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,22%.

Απώλειες της τάξης του 0,36%, τέλος, και για τον δείκτη Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 12.850 μονάδες.

Παράλληλα, άνοδο 6,59% κατέγραψε ο δείκτης VIX, που μετρά την μεταβλητότητα της αγοράς, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για την κατάληξη των διαβουλεύσεων Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων παραμένει στο προσκήνιο.

Σημειώνεται πως εντός του 2020, ο Dow Jones σημειώνει κέρδη που αγγίζουν το 6,5%, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 15,6% κατά το τρέχον έτος, την στιγμή που ο δείκτης Nasdaq έχει σημειώσει «άλμα» της τάξης του 43% με οδηγό τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Apple, Amazon και Facebook.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 1% σημειώσαν οι τίτλοι των Caterpillar και Home Depot, ενώ άνοδο 4,4% κατέγραψε η μετοχή της Intel.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ εμπόδισε την προσπάθεια του επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα, Τσακ Σούμερ να αυξήσει το ποσό των άμεσων επιταγών στους Αμερικάνους πολίτες.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε άμεσα τη κίνηση του Τσακ Σούμερ λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της πρωτοβουλίας για την αύξηση των επιταγών στα 2.000 από 600 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει ρήγμα εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων καθώς ο Μιτς ΜακΚόνελ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη όπως οι Πατ Τουμι και Ρον Τζόνσον έχουν ταχθεί κατά της αύξησης του ποσού των επιταγών, ενώ άλλοι όπως οι Τζος Χόουλι, Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρκο Ρούμπιο τάσσονται υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απειλούσε με βέτο το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν δεν αυξανόταν το ποσό των επιταγών, υπέγραψε τελικά, αποτρέποντας μεταξύ άλλων και το ομοσπονδιακό λουκέτο

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας παρατείνει, μεταξύ άλλων, τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας έως τον Μάρτιο, ωστόσο περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν το δικαίωμα αυτό για μια εβδομάδα, λόγω της καθυστέρησης του Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο. 

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα για τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, γεγονός που αποτρέπει το λεγόμενο «λουκέτο», κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.