«Μπλόκο» των Ρεπουμπλικάνων στην αποστολή επιταγών 2.000 δολαρίων

«Μπλόκο» των Ρεπουμπλικάνων στην αποστολή επιταγών 2.000 δολαρίων

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ εμπόδισε την προσπάθεια του επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Σώμα, Τσακ Σούμερ να αυξήσει το ποσό των άμεσων επιταγών στους Αμερικάνους πολίτες.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε άμεσα τη κίνηση του Τσακ Σούμερ λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της πρωτοβουλίας για την αύξηση των επιταγών στα 2.000 από 600 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει ρήγμα εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων καθώς ο Μιτς ΜακΚόνελ και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη όπως οι Πατ Τουμι και Ρον Τζόνσον έχουν ταχθεί κατά της αύξησης του ποσού των επιταγών, ενώ άλλοι όπως οι Τζος Χόουλι, Λίντσεϊ Γκρέιαμ και Μάρκο Ρούμπιο τάσσονται υπέρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος απειλούσε με βέτο το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν δεν αυξανόταν το ποσό των επιταγών, υπέγραψε τελικά, αποτρέποντας μεταξύ άλλων και το ομοσπονδιακό λουκέτο. 

Το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας παρατείνει, μεταξύ άλλων, τα διευρυμένα επιδόματα ανεργίας έως τον Μάρτιο, ωστόσο περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν το δικαίωμα αυτό για μια εβδομάδα, λόγω της καθυστέρησης του Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο. 

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει μέριμνα για τη απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των υπηρεσιών της, γεγονός που αποτρέπει το λεγόμενο "λουκέτο", κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.