Απώλειες στην Ευρώπη στον απόηχο της Fed

Απώλειες στην Ευρώπη στον απόηχο της Fed

Με απώλειες διαπραγματεύονται οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τις αποφάσεις της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 0% με 0,25% την ώρα που αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023 σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της.

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο βίαιη απ’ όσο προβλεπόταν (3,7% αντί του 6,5%) αλλά η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο ισχυρή κατά τα επόμενα έτη (4% αντί για 5% το 2022), εκτιμά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed τονίζει ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική» μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,2% με τον κλάδο των πρώτων υλών και της τεχνολογίας να υποχωρούν κατά 2%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός δείκτης Dax χάνει 1,1% στις 13.109 μονάδες και ο γαλλικός CAC  κατά 0,87% στις 5.032 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE επίσης υποχωρεί 0,8% στις 6.029 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,86%.

Νωρίτερα, με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με την ιαπωνική κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, σημειώνοντας πως η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει αλλά βρίσκεται ακόμα σε «σοβαρή κατάσταση» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.