Αντίδραση στο ΧΑ με αιχμή τράπεζες και blue chips

Αντίδραση στο ΧΑ με αιχμή τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να επανέρχεται πάνω από τις 12.000 μονάδες, αλλά και με θετικές ειδήσεις σε εγχώριο επίπεδο όπως το ότι η χώρα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, το ελληνικό χρηματιστήριο επανήλθε πάνω από τις 830 μονάδες μετά από τέσσερις συνεδριάσεις.

Ήταν μια αντίδραση χωρίς ιδιαίτερο momentum και χωρίς την «πιστοποίηση» της ποιότητας που θα έδινε η αύξηση του τζίρου, όμως το γεγονός ότι αποσύρθηκαν καταφανώς οι πωλητές, ασφαλώς είναι θετικό στοιχείο.

Διεθνώς, μετά από την ανακοίνωση μιας σειράς θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και κάποιων διαρροών περί ενδείξεων συμβιβασμού για το Brexit, οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν θετικά, ενώ ανοδικά άνοιξαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street σε μια προσπάθεια να μαζέψουν μέρος των χθεσινών απωλειών που ξεπέρασαν το 1%.

Σε εγχώριο επίπεδο, θετικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς έπαιξε το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, καθώς στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%!

Αυτή η εξέλιξη ήρθε μία ημέρα μετά το άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου που είχε αρχικά εκδοθεί στις αρχές του χρόνου, διαδικασία που έκλεισε με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό (1,5%) και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου APS ή Ηρακλής για τα ΝPEs των ελληνικών τραπεζών, οι μετοχές του κλάδου πρωτοστάτησαν στην αντίδραση φτάνοντας έως το +5% ενδοσυνεδριακά, ενώ στο φινάλε έκλεισαν έως το +3,50%. Παράλληλα, βελτιωμένη ήταν η εικόνα και στα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips, που έδωσαν κέρδη έως και 3,51%.

Ο Γενικός Δείκτης που άνοιξε στο χαμηλό των 823,90 μονάδων σταδιακά ανέκτησε επίπεδα φτάνοντας έως το υψηλό ημέρας και τις 836,22 μονάδες (+1,48%) στις 14:37 μ.μ., ενώ στο τέλος έκλεισε στις 831,72 μονάδες με άνοδο 0,93%. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.066,17 μονάδες με άνοδο 0,69%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 752,91 μονάδες με άνοδο 1,72%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.176,61 μονάδες με άνοδο 1,11%, ανακόπτοντας ένα πολυήμερο πτωτικό σερί!

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,71 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 17,5 εκατ. ευρώ τζίρου, ενώ στον Mid Cap διακινήθηκαν 3 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες μειώθηκαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη με την Πειραιώς να κλείνει τελικώς στο +3,04%, την Εθνική +2,08%, την Alpha Bank +1,51% και τη Eurobank +1,14%,

Στο χώρο του ευρύτερου Large Cap ξεχώρισαν οι Viohalco και ΟΛΠ με άνοδο άνω του 4%, η Jumbo μετά το +1,99% της Δευτέρας και το +2,14% της Τρίτης συνέχισε με άνοδο 2,53% σήμερα, βελτιώνοντας περαιτέρω την εικόνα της, η Τέρνα Ενεργειακή +2,29%, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Motor Oil (-1,41%), ΟΠΑΠ, Lamda Development, Titan και Coca Cola HBC.

Στο χώρο του Mid Cap που τελευταία έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα, κέρδη άνω του 5% είχε η Attica Bank, άνω του 4% η ΙΑΣΩ, ενώ άνοδο σημείωσαν και οι Νηρέας, Κρι Κρι, Intrakat, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Profile, Έλτον και Πλαίσιο.
Στον αντίποδα, νέα πτώση σε ποσοστό 5,67% για την Παπουτσάνης μετά το χθεσινό -2,60%, ενώ η MLS δέχτηκε νέο πλήγμα με πτώση 4,26% πέφτοντας στα χαμηλά 3,5 ετών τα 2,92 ευρώ, με όγκο 109.489 τεμάχια, προβληματίζοντας εκ νέου. Χθες υποχώρησε 15,04% και προχθές 9,34%!

Χθες η εταιρεία προχώρησε σε ανακοίνωση ότι η πτώση της μετοχής δεν οφείλεται σε κάποια δυσμενή εξέλιξη, κάτι που έφερε ενδοσυνεδριακή μείωση της πτώσης στο -6,50%, όμως στο φινάλε ο τίτλος «κρέμασε» εκ νέου κλείνοντας σε νέα χαμηλά τριάμισι ετών!
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Δρομέας, Αγρ. Οίκος Σπύρου, CPI, Moda Bagno, Αλουμύλ, Επίλεκτος, Κορδέλλου, Λανακάμ, Frigoglass, Μοτοδυναμική και Briq Properties. Στο σύνολο, 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.