Αντίδραση μερικής ανασύνταξης στο ΧΑ με επανάκτηση των 830 μονάδων

Αντίδραση μερικής ανασύνταξης στο ΧΑ με επανάκτηση των 830 μονάδων

Τεχνική αντίδραση μερικής αποκατάστασης και ανασύνταξης έβγαλε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στη νέα πτώση των διεθνών αγορών, σε μια συνεδρίαση μεγάλων μεταβολών και εναλλαγών στα πρόσημα που έδειξαν τη διευρυμένη σύγχυση αλλά και τη διαταραγμένη ψυχολογία των επενδυτών, ύστερα από τα τελευταία τεκταινόμενα.

Ήταν μια αντίδραση που έδωσε σημαντικές ανάσες στους κύριους δείκτες της αγοράς αλλά και στα κορυφαία blue chips και στις τράπεζες, δεδομένου ότι η ισοπεδωτική πτώση της Δευτέρας είχε φέρει σε υπερπουλημένα επίπεδα την αγορά, αφήνοντας και σημαντικά «χάσματα» σε δείκτες και μετοχές.

Είναι θετικό ότι η αγορά όχι μόνο απομακρύνθηκε από το όριο των 800 – 810 μονάδων αλλά επανέκτησε την περιοχή των 830 μονάδων, ευρισκόμενη πλέον σε απόσταση βολής από την ευρύτερη περιοχή των 840-850 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε σημερινές του δηλώσεις στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης υποστήριξε πως το καλύτερο σενάριο μέσα στις επόμενες τέσσερις (με τη σημερινή) συνεδριάσεις για τη λήξη του Φεβρουαρίου, ήτοι έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα ήταν ένα κλείσιμο πάνω από τις 848 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση στα... θετικά της αγοράς είναι ότι έβγαλε αντανακλαστικά επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, μέσα από από συνεδρίαση που δεν συνεχίστηκαν οι άκριτες ρευστοποιήσεις πανικού, αλλά βγήκαν αγορές σε πλήθος μετοχών που είχαν πέσει σε υποτιμημένες ζώνες ύστερα από τις υπερβολές της Δευτέρας.

Παράλληλα, είναι επίσης εξαιρετικά θετικό ότι μετά τα 182,8 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος χθες, οι συναλλαγές ήταν ξανά σημαντικές φτάνοντας στα 111,57 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι πολλά ισχυρά χαρτοφυλάκια δραστηριοποιήθηκαν.

Διεθνώς η αναταραχή παραμένει μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε πόλεις της Ιταλίας αλλά και την εμφάνιση κρουσμάτων σε επιπλέον χώρες, όπως η Ελβετία και η Ισπανία. Εύλογα, οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλη νευρικότητα και παρά το ισορροπητικό ξεκίνημα, πλέον οι πιέσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι μεγάλες, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 1,95%, τον CAC 40 στο Παρίσι -1,64%, τον DAX στη Φρανκφούρτη -1,55% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο -1,67%.

Παράλληλα, μετά το χθεσινό ξεπούλημα στη Wall Street όπου ο Dow Jones έχασε πάνω από 1.000 μονάδες, πτωτικά κινούνται και σήμερα και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες με τους κλυδωνισμούς να συνεχίζονται και το συγκεκριμένο δείκτη να υποχωρεί επιπλέον 280 μονάδες!

Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετές ημέρες και δεδομένου ότι το Χ.Α. είχε υπερβάλει στην πτώση χθες, κλείνοντας με σχεδόν διπλάσιες απώλειες έναντι των διεθνών αγορών, σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκε θετικά. Εν μέσω πολλαπλών παλινδρομήσεων και διακυμάνσεων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις933,81 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,89%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 837,17 μονάδες (+2,30%) και χαμηλό στις 812,54 μονάδες (-0,71%), έχοντας μάλιστα συνολική διακύμανση 3,01%!

Ο τζίρος όπως προαναφέρθηκε έφτασε στα 111,57 εκατ. ευρώ, με τα 9,13 εκατ. ευρώ, ήτοι το 8,32% να είναι πακέτα σε Eurobank (διακίνησε τον κορυφαίο τζίρο με 16,34 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ, Jumbo, EXAE και ΔΕΗ. Αντίδραση έβγαλαν και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.106,08 μονάδες με άνοδο 1,56%, τον τραπεζικό δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 700 μονάδες κλείνοντας στις 717, 24 μονάδες (+5,17%) και τον Mid Cap στο +0,90% και στις 1.120,42 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους με άνοδο 7,45%, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,86%, η Εθνική +4,51% και η Alpha Bank 3,97%.

Στον ευρύτερο FTSE 25 η ΔΕΗ (που χθες υποχώρησε κατά 14,525) ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,18%, ΕΥΔΑΠ +7,68%, ΓΕΚ Τέρνα +5,14%, Jumbo +5,13% κ.ο.κ. Εντύπωση έκανε η πτώση 3,23% της Coca Cola HBC σε μια συνεδρίαση αντίδρασης, με τη μετοχή να συνηθίζει να πηγαίνει κόντρα στο ευρύτερο momentum της αγοράς ενίοτε.

Στο χώρο του Mid Cap νέα ιστορικά χαμηλά για την Intralot που υποχώρησε κατά 14,29% με κλείσιμο στα 0,24 ευρώ και όγκο πάνω από 2 εκατ. τεμάχια, με φόντο τις δυσμενείς εξελίξεις στη Βουλγαρία όπου έχασε κάποια συμβόλαια, ενώ υπάρχει και διαμάχη για... δικαιώματα στοιχήματος και εισφορές παιγνίων.

Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 5% είχαν οι AVAX και Κέκροπας, άνω του 4% κέρδισε η Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ κέρδη είχαν και οι Quest Συμμετοχών, Intrakat, Ικτίνος, Cenergy Holdings, MIG, Profile, ΙΑΣΩ και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς, 78 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.