Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές

Διέγραψαν τις αρχικές απώλειες οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες και πλέον επιχειρούν στην πλειοψηφία τους να συνεχίσουν τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν η SAP και η Louis Vuitton έδειξαν να παραμερίζουν τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και τη σχετική νευρικότητα που προκαλεί στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης που άνοιξε με απώλειες 0,4% πλέον ενισχύεται κατά 0,45% και κινείται στις 459,17 μονάδες, με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο που βγάζει αντίδραση με +1,9% ενώ αντίθετα οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχωρούν κατά 0,5%.

Παρομοίως, ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,7% κινούμενος στις 15.247 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,2% και διαπραγματεύεται στις 6.560 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 παρόλο που έχει διαγράψει μέρος των απωλειών του κινείται ακόμα σε αρνητικό έδαφος με -0,3% στις 7.109 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE 100 μετά από εναλλαγές προσήμου πλέον υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% κινούμενος στις 25.960 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώνει απώλειες 0,4% και βρίσκεται στις 8.898 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας βοήθησαν να αντιστραφεί σε ένα βαθμό το κλίμα δίνοντας ώθηση στους δείκτες. 

Ειδικότερα, η SAP αναβάθμισε το ετήσιο της outlook για τρίτη φορά, έπειτα από ένα ισχυρό τρίμηνο κατά το οποίο είδε διεύρυνση της πελατειακής της βάσης.

Παράλληλα, η γαλλική LVMH ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων της, αν και τα συνολικά της έσοδα σε Ασία και ΗΠΑ έδειξαν τάσεις επιβράδυνσης.

Συνεισφορά στον περιορισμό της νευρικότητας είχε και το γεγονός ότι οι εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν τον Σεπτέμβριο απροσδόκητη αύξηση, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και μετά τις ισχυρές πιέσεις του περασμένου μήνα που έφεραν πτώση 3,4% στον Stoxx 600, παρά τις διατηρούμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τις επικείμενες ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, προς τον παρόν ο δείκτης  διατηρείται στα επίπεδα του αμετάβλητου για τον Οκτώβριο.