7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ανοδικά η Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Ανοδικά η Wall Street μετά τα  στοιχεία για την απασχόληση
AP Photo/Seth Wenig, File

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εξετάζουν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν μεγάλη αύξηση μεν στις νέες θέσεις εργασίας, ασθενέστερη δε των εκτιμήσεων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,36% και κινείται στις 34.685 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,6% κινούμενος στις 4.219 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερα κινείται ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με άνοδο 1,23% στις 13.782 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο καθώς η ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού τροφοδοτεί ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 6%, και συγκεκριμένα στο 5,8%

Eιδικότερα, έπειτα από τα εξαιρετικά αδύναμα στοιχεία του Απριλίου με μόλις 278.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι εκτιμήσεων για 1 εκατομμύριο, το υπουργείο Εργασίας τις χώρας ενημέρωσε σήμερα ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν 559.000 νέες θέσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα προστεθούν 671.000 νέες θέσεις, ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 5,8% από το 6,1% του Απριλίου και έναντι των εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωνόταν στο 5,9%.

Γενικότερα, η μείωση των κρουσμάτων covid-19 και ο αυξημένος ρυθμός των εμβολιασμών οδήγησαν σε άρση μεγάλου μέρους των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fed της Ατλάντα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιταχυνθεί με ρυθμό 10,3% στο δεύτερο.

Σε αυτό το κλίμα, εντός Μαΐου η οικονομία της χώρας είχε ανακτήσει περίπου 14,3 εκατομμύρια από τις 22 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.