ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 5,8% το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο

ΗΠΑ: Υποχώρησε στο 5,8% το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο

Σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας παρουσίασαν τον Μάιο οι ΗΠΑ, αν και ο αριθμός κινήθηκε αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις, με το ποσοστό ανεργίας της χώρας να υποχωρεί πάντως περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 5,8%.

Ειδικότερα, έπειτα από τα εξαιρετικά αδύναμα στοιχεία του Απριλίου με μόλις 278.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι εκτιμήσεων για 1 εκατομμύριο, το υπουργείο Εργασίας τις χώρας ενημέρωσε σήμερα ότι τον Μάιο δημιουργήθηκαν 559.000 νέες θέσεις. 

Σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones πάντως, οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα προστεθούν 671.000 νέες θέσεις, ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 5,8% από το 6,1% του Απριλίου και έναντι των εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωνόταν στο 5,9%.

Γενικότερα, η μείωση των κρουσμάτων covid-19 και ο αυξημένος ρυθμός των εμβολιασμών οδήγησαν σε άρση μεγάλου μέρους των περιορισμών που είχαν επιβληθεί, με την οικονομία να αναπτύσσεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Fed της Ατλάντα, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιταχυνθεί με ρυθμό 10,3% στο δεύτερο.

Σε αυτό το κλίμα, εντός Μαΐου η οικονομία της χώρας είχε ανακτήσει περίπου 14,3 εκατομμύρια από τις 22 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.