Άλμα άνω των 800 μονάδων για τον Dow Jones με φόντο το εμβόλιο

Άλμα άνω των 800 μονάδων για τον Dow Jones με φόντο το εμβόλιο

Με ισχυρά κέρδη, παρόλο που ψαλιδίστηκαν στην πορεία της συνεδρίασης, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι Dow και S&P 500 μετά την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού των Pfizer και BioNTech, αντίθετα με τις «ευνοημένες» του lockdown τεχνολογικές εταιρείες που δέχθηκαν πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 29.157 μονάδες με άνοδο 2,95% ή 834 μονάδων, στο μεγαλύτερο ράλι που έχει καταγράψει από τις 5 Ιουνίου ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί να κερδίζει έως και πάνω από 1.600 μονάδες φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά.

Αντίστοιχα, σημαντικά κέρδη 1,2% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κλείνοντας στις 3.550 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρά το επίσης θετικό του ξεκίνημα τελικά έκλεισε με απώλειες 1,5% στις 11.713 μονάδες καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το εμβόλιο θα επαναφέρει τις δραστηριότητες των τεχνολογικών εταιρειών στα pro-covid επίπεδα.

Είδηση της ημέρας ήταν η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που εξελίσσουν, η οποία φτάνει το 90% και η οποία έγινε δεκτή από την αγορά ως μια πρώτη μεγάλη νίκη στο μέτωπο της «μάχης» κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.

Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν τα εκρηκτικά κέρδη που σημείωσαν οι εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής, με τον τίτλο της Carnival Cruises να εκτοξεύεται κατά 40%, της American Airlines και της Delta κατά περισσότερο από 15%, ενώ η Boeing ολοκλήρωσε το δικό της ράλι με άνοδο 13,7%.

Αντίθετα, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που είχαν δει τις αξίες τους να εκτοξεύονται την περίοδο των μεγάλων lockdown, με την Zoom να χάνει 17%, την Netflix 8,6% και την Amazon 5%.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν επίσης μεγάλη άνοδο με το αμερικανικό αργό WTI να καταγράφει άλμα 8,5%, καθώς οι ανακοινώνεις της Pfizer συνδυάζονται και με την νίκη του Μπάιντεν στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προβλέπουν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα αντισταθμίσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στη ζήτηση.

Αντίθετα, το «ασφαλές» καταφύγιο του χρυσού υποχώρησε σχεδόν 5% στα 1.854 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς το ενδιαφέρον στράφηκε σε πιο αποδοτικά επενδυτικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο και σίγουρα πολύ ενδιαφέρον ειδικά για τις εταιρείες οι οποίες έχουν δει τα πολύ χαμηλά τους και προσδοκούσαν τα καλά νέα. Μένει να δούμε αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν αυτή στην οποία προεξοφληθήκαν τα πάντα ή αν υπάρχει ακόμα καύσιμο στην μηχανή.