Αφομοίωση κεκτημένων και ελεγχόμενη διόρθωση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση εξισορρόπησης και αφομοίωσης κεκτημένων είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με στόχο να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, να κλείσουν τα gap και να επαναπροσδιοριστούν προτεραιότητες. Η αγορά – δεδομένου του εκρηκτικού τριήμερου ράλι που έχει προηγηθεί – παρουσιάζει πολύ ανθεκτική και συμπαγή εικόνα, πιστοποιώντας ότι κάτι αλλάζει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Βεβαίως, η κίνηση της αγοράς από την περιοχή των 600 μονάδων στη ζώνη των 650 – 660 μονάδων έχει γίνει ταχύτατα και μόλις σ' ένα τριήμερο, άρα η κατοχύρωση των 650 μονάδων, για να θεωρηθεί… σίγουρη, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περισσότερες των δύο συνεδριάσεων.

Άλλωστε, το αλάνθαστο κριτήριο που είναι το «φίλτρο» τριών συνεδριάσεων, θα πιστοποιήσει και θα «σφραγίσει» την ποιότητα αυτής της κίνησης που έχει κάνει αγορά από την περασμένη Πέμπτη, με αποκορύφωμα το χθεσινό +4,68%, που ήταν η καλύτερη και πιο ποιοτική συνεδρίαση των τελευταίων 30 μηνών.

Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κλείνει ανοδικά στις έξι από τις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ στις τρεις συνεδριάσεις από την περασμένη Πέμπτη και έως χθες, ο κύριος δείκτης αθροίζει κέρδη 9,39% και ο τραπεζικός +22,66%!

Εύλογα, οποιεσδήποτε κινήσεις διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών είναι θεμιτές στην αγορά, υπό την… αίρεση να μη χαθούν οι 650 μονάδες, που θεωρείται ένα κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς επίπεδο.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 656 μονάδες με πτώση - διόρθωση 0,43%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε σαφώς ηπιότερα επίπεδα συγκριτικά με χθες.

Θυμίζουμε ότι χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 96,91 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να είναι μόλις 7,52 εκατ. ευρώ, άρα ο «καθαρός» τζίρος σε συνεδρίαση... ροής και όχι μέσω πακέτων, αναδιάρθρωσης δεικτών ή placement, είχε να γίνει πάρα πολύ καιρό στο Χ.Α.

Στις τράπεζες σήμερα η εικόνα είναι μεικτή με την Πειραιώς να ενισχύεται 1,55, η Εθνική υποχώρεί κατά 1,02%, ενώ εύλογη διόρθωση 3,83% σημειώνει η Eurobank και -0,73% η Alpha Bank.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, ξεχωρίζει ξανά η ΔΕΗ με άνοδο άνω του 3% με φόντο την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ, «ξεκολλώντας» από τα ιστορικά χαμηλά που πλησίασε πρόσφατα. Ο τίτλος χθες έκλεισε στο +5,23%, την Παρασκευή +8,11% και την Πέμπτη +4,27%.

Κέρδη άνω του 1% σημειώνουν επίσης οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Lamda Development και Fourlis, ενώ διορθώνουν ελεγχόμενα μετοχές όπως Μυτιληναίος (προέρχεται από τριήμερο ράλι +20%), Aegean Airlines, ΟΤΕ, Σαράντης, Grivalia Properties και Jumbo.

Στο χώρο του Mid Cap που χθες οκτώ μετοχές είχαν ράλι αντίδρασης μεταξύ 6% και 10%, υπάρχει μεικτή εικόνα, χωρίς ακρότητες. Ανοδικά κινούνται οι MIG, Intralot, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Ικτίνος, Attica Bank, Intracom Κατασκευές και Τεχνική Ολυμπιακή. Πτωτικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, MLS και Cenergy Holdings.

Στο σύνολο της αγοράς, 45 μετοχές ενισχύονται έναντι 35 που υποχωρούν.

Διαβάστε ακόμα:

- Οι 6+1 λόγοι που ξύπνησαν τους long στο χρηματιστήριο