Ριμπάουντ στις ευρωπαϊκές αγορές - Ανοδικά τα futures της Wall

Ριμπάουντ στις ευρωπαϊκές αγορές - Ανοδικά τα futures της Wall

Με άνοδο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μία δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές αντέδρασαν στην αυστηροποίηση της πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με άνοδο 1,3%, με τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής να κερδίζουν 1,3% ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν 1,7%. Ο DAX με άνοδο 1,2%, ο CAC στο 0,8% και ο FTSE στο +0,8%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, προτού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας εκπλήξει τις αγορές με την πρώτη της άνοδο από το 2007 και η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιήσει την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού της ευρωζώνης, μια κίνηση που στοχεύει να κατευνάσει τους φόβους για νέα κρίση χρέους για το μπλοκ του κοινού νομίσματος.

Στην άλλη άκρη του ατλαντικού ο S&P 500 είναι έτοιμος για τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2020, αφού βασικά οικονομικά στοιχεία δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις των αναλυτών, από τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο έως τις εκκινήσεις κατοικιών, επιδεινώνοντας τους φόβους ύφεσης που προκαλεί η Fed.

Ωστόσο τα futures δείχνουν ανοδική κίνηση σήμερα, καθώς η Wall Street προσπαθεί να ανακόψει τη διολίσθηση.

Οι δείκτες στις ασιατικές αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, με την Ιαπωνία να οδηγεί τις απώλειες μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε την Παρασκευή να διατηρήσει τη στάση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αποκλίνοντας ουσιαστικά από τις αντίστοιχές της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή καθώς προέκυψαν ανησυχίες για τη ζήτηση μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά και τις νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ενισχύονται κατά 0,77%, στα 120,73 το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) ενισχύονται στα 118,5 δολάρια το βαρέλι.