Πόλη χωρίς Δήμαρχο

Χρειαζόμαστε, εμείς οι Αθηναίοι, Δήμαρχο. Επειγόντως. Ο σημερινός, άνθρωπος μορφωμένος και αυτοδημιούργητος, δεν μας νοιάζεται. Ούτε καν στα λόγια.

Στην πράξη, από τότε που εξελέγη ο υπό νέα ηγεσία Δήμος, αδιαφορεί για τον καθημερινό άνθρωπο της πρωτεύουσας.

Τον δημότη Αθηναίων από γεννησιμιού του, τον δημότη εκ μεταγραφής, αλλά και κάθε κάτοικο του πυρήνα της Πόλης.

Αλλά και οι πάμπολλοι επισκέπτες, από τους γύρω δήμους, δεν νοιώθουν κάποιον σεβασμό για τον παγκοσμίων προδιαγραφών, τον υπέροχο ιστορικό και πρωτεύοντα αστικό πυρήνα της Ελλάδας.

Είναι προφανές πως ο Χάρης Δούκας, νέος Δήμαρχος Αθηναίων, ξοδεύει πολλές ώρες της Δημαρχίας του για να φιλοκαλεί την παρουσία του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Δικαίωμά του. Έχει πέντε χρονάκια μπροστά του για να προετοιμάσει το πήδημα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι φιλοδοξίες ούτε κρύβονται, ούτε απαγορεύονται.

Υποθέτω πως οι μόλις 19.842 δημότες που τον εμπιστεύτηκαν από τον πρώτο γύρο, σε σύνολο 449 χιλιάδων εγγεγραμμένων πολιτών θα είναι ευχαριστημένοι για την κομματική τους επιλογή.

Οι 44.220 δημότες, υπερδιπλάσιοι, που προσετέθησαν μεταξύ των δύο γύρων και «χάρισαν» τη δημαρχία στον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνουν και πολλά για τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Στην καριέρα που «ονειρεύεται» ο κ. Δούκας δεν είναι καθόλου δεδομένοι, ούτε καν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι. Λογικό, όταν, μεταξύ τους ξεχωρίζουν οι πανικόβλητοι συριζαίοι, κάποιοι κουκουέδες, αρκετοί «κασιδιαρέοι» και πάμπολλοι σεκταριστές της «ανταρσύα».

Αναρωτιέται λοιπόν ο κάθε καλόπιστος κάτοικος και πολίτης της πρωτεύουσας, γιατί ο Δήμαρχός «τους» πρέπει να υποκύπτει στις λαϊκίστικες και σεκταριστικές απαιτήσεις, ειδικά των μικρότερων σχηματισμών της παράταιρης και συγκυριακής «συμμαχίας» που τον εγκατέστησε στον πρώτο Δήμο της χώρας, όπως έχει πράξει σε απανωτές δημόσιες εμφανίσεις του, κάποιες μάλιστα μεγάλης συμβολικής σημασίας.

Έγκυρες πληροφορίες εξηγούν την αδιαφορία του Δημάρχου για τα δημοτικά πράγματα, με τις φιλοδοξίες που μεταβολίζονται στο μυαλό του. Ο κ. Δούκας βλέπει στον καθρέφτη έναν άλλο ρόλο. Αισθάνεται ότι μπορεί, με το ίδιο «μαγικό» άλμα που κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου, να «κλέψει» την παράσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Γι αυτό, προφανώς, δεν δίνει καμία χείρα βοηθείας στη δύσκολη μάχη που δίνει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καβατζάρει τη δεύτερη θέση στην επικείμενη κάλπη.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε μίλησαν, για τελευταία φορά, οι δύο άνδρες, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για πολιτικά και κομματικά καλοσυγκερασμένο δίδυμο.

Εμάς όμως, πολίτες και κατοίκους Αθηναίους όλα αυτά δεν μας απασχολούν ιδιαιτέρως.

Μας νοιάζει κάθε πεζοδρόμιο, αλλά κυριολεκτικώς όλα τα πεζοδρόμια, να έχουν το από τον Νόμο οριζόμενο πλάτος των 2 μέτρων και 5 εκατοστών, τουλάχιστον. Προσωπικά το βρίσκω κι αυτό, το κατά Νόμο πλάτος, τσουρούτικο, αλλά θα μπορούσε ο Δήμαρχος να σκεφτεί ένα σχέδιο -πέντε χρόνια θητείας έχει- να αφήσει κάτι καλύτερο πίσω του.

Μας νοιάζει να εξαφανιστεί ο της πανδημίας ιμπεριαλισμός των τραπεζοκαθισμάτων, που κλέβουν τον ελάχιστο χώρο που έχει απομείνει στους πεζούς. Μελαγχολούμε, εμείς οι κάτοικοι, όταν, όπως μας πληροφορεί ο Δήμος στις 17 Απριλίου, αφαιρέθηκαν 80 (ναι, ναι ογδόντα…) παράνομα τραπεζοκαθίσματα σε Κυψέλη, Ψυρρή, Κεραμεικό και Άνω Πατήσια.

Θέλουμε τις διαβάσεις πεζών να φαίνονται και να τηρούνται, αντί να είναι όλες ξεθωριασμένες και ανυπόληπτες.

Θα έπρεπε να έχει ήδη σχεδιάσει τη φουλ επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (την είχε ήδη έτοιμη η προηγούμενη δημαρχία) σε πολλές ακόμη γειτονιές και όχι ότι η αρμόδια Δημοτική Εταιρεία «ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εργασίες συντήρησης και ανάπτυξης».

Περιμένουμε όσοι παρκάρουν παράνομα να φεύγουν με το χαρτάκι στον καθαριστήρα κάθε φορά που το κάνουν.

Να ψάχνουν το αυτοκίνητό τους κάθε φορά που το αφήνουν στη διάβαση πεζών, στη γωνία του δρόμου και μπροστά στο γκαράζ μιας ολόκληρης πολυκατοικίας.

Να μην τολμούν, όσοι το κάνουν, να διπλοπαρκάρουν στους κεντρικούς, τουλάχιστον, άξονες κίνησης της πόλης, προκαλώντας αφόρητες, σε χρόνο, σε καύσιμο και σε εκνευρισμό, καθυστερήσεις.

Να έχει δώσει προσωπική εντολή ο Δήμαρχος για την εφαρμογή των προβλέψεων σε ό,τι αφορά στην άναρχη και αυταρχική, εκ μέρους των επιχειρήσεων, τροφοδοσία μέσω φορτηγών διανομής.

Από έναν καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής οι Αθηναίοι περιμένουν κάτι περισσότερο από την εμμονή του με την Όλγας…

Δεν συνεχίζω. Κουράστηκα ήδη.

Κατανοητές οι φιλοδοξίες καθενός αλλά αν ο κ. Δούκας δεν ήθελε την «ταπεινή» δουλειά της Αυτοδιοίκησης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σπατάλησε τόση ενέργεια για να του «παραδοθεί» η προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους ακόμη, επιμένω, η πρωτεύουσα δεν έχει Δήμαρχο.