Ο πόλεμος της φέτας

«Ποια Βουλή! Με ένα τίκι-τόκι κάνω καλύτερη μπάζα. Ευκαιρία να πάω και στο σούπερ μάρκετ», σκέφτηκε ο αρχηγός του μεταλλαγμένου Σύριζα και άρχισε να ψάχνει κλέβοντας λίγο χρόνο από την προετοιμασία της επίσκεψής του στη Δυτική Όχθη της Ιερουσαλήμ.

Κακώς βεβαίως ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, κατά τη μεταξύ αρχηγών κομμάτων αντιπαράθεση για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας, δεν διάβασε ακριβώς όσα έγραφε ο πίνακας. Πρέπει, μετά από τόσο καιρό, να έχει καταλάβει με ποιους έχει να κάνει.

Βεβαίως, κατάθεσε αμέσως τον σχετικό πίνακα, τον οποίο, όπως πάντοτε συμβαίνει, μετά τις σχετικές υπογραφές των αρμοδίων του προεδρείου της Βουλή, διαβάζουν αμέσως οι εκπρόσωποι των κομμάτων και όσοι άλλοι βουλευτές ενδιαφέρονται. Προκειμένου προφανώς να απαντήσουν με στοιχεία στα στοιχεία.

Πλην όμως, επειδή ο Στέφανος δεν γνωρίζει από κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι επειδή κάποιος (πάντα είχαν μια διαστροφή με τη διαστροφή) στα γραφεία του Σύριζα μόνη του έγνοια έχει να στήνει ατάκες προς άγραν εντυπωσιασμού, οι επικοινωνιολόγοι του Στέφανου πιάστηκαν από το πραγματικό γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ανάφερε τη μονάδα μέτρησης αφού διάβαζε τον πίνακα εν μέσω συνεχών διακοπών από τη γνωστή ταραξία Τζάκρη με το γνωστό της στιλιστικό ύφος και αγνόησαν την κοινή λογική.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής:

«Είναι πραγματικά οξύμωρο τη μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών κολοσσών να τη δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς ουσιαστικά να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές.

Και βέβαια, αν καταλαβαίνω καλά, μία από τις προτάσεις σας είναι να μειωθεί, να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για λίγο, έτσι δεν είναι; Αυτό δεν μας λέτε; Για λίγο. Α, για λίγο. Και μετά τι θα γίνει;

(ομιλία εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης)

Α, προσωρινό; Για πόσο; Α, θα βάλετε πλαφόν στα κέρδη. Τι ωραία που τα λέτε. Τι απλά που είναι τα πράγματα. Ναι, και δοκιμάστηκαν αυτές οι πολιτικές και σε άλλες χώρες.

Λοιπόν, βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο, σταματήστε να τάζετε πράγματα τα οποία δεν γίνονται και σταματήστε, επίσης, να λέτε ανερυθρίαστα ψέματα και για τις συγκρίσεις των τιμών. Γιατί άκουσα τον αρχηγό σας να μας λέει πόσο κάνει η φέτα, ότι η φέτα, λέει, στην Ελλάδα είναι ακριβότερη.

(ομιλία εκτός μικροφώνου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης)

Για το λάδι; Θα έρθω και στο λάδι. Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 6,28 στην Ελλάδα, 8,98 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,68 στην Ισπανία, 10,63 στην Πορτογαλία.» Ιδού λοιπόν ο πίνακας, όπως τον παραθέτει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

(κάντε κλικ επάνω στον παρακάτω πίνακα για μεγέθυνση)

Ακολούθησε ανακοίνωση Συριζα, απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου και βιντεάκι Κασσελάκη να ψάχνει «φθηνή» φέτα σε κάποιο σ-μ (την οποία μάλιστα βρήκε…) προτού επιβιβαστεί στο αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ τεθωρακισμένο SUV με το οποίο διακινείται.

Εν παρόδω, για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά, παραθέτω χθεσινή φωτό από επαρχιακό σ-μ με ενδιαφέρουσες τιμές και εξαιρετικές φέτες, ειδικά την πρώτη στη σειρά που είναι και ΠΟΠ (ως γνωστόν μετά το 2002 μόνον μερικές περιοχές μπορούν να παράγουν φέτα με «appellation d'origine contrôlée» είναι μόνον τα Καλάβρυτα και ολόκληρη κυρίως η ορεινή Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, η Ελασσόνα, ο Τύρναβος, η κεντρική και βόρεια Θεσσαλία. Και οι παραδοσιακές βλάχικες περιοχές, από τα Άγραφα και τα Γρεβενά ως την Ήπειρο.)

Η φέτα έχει πάρει την ανηφόρα έτσι κι αλλιώς από τότε που μειώθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος, συνέπεια κυρίως της πανδημικής κρίσης.

Αυτό που μειώνεται είναι η αίσθηση του γελοίου. Φανταστείτε να μην είχαμε ευρωεκλογές.

Να προσθέσω, έτσι για τους καλούς και προσεκτικούς αναγνώστες που διαθέτει το Liberal, ότι η Ελλάδα εμφανίζει, το 2023 για πρώτη φορά, θετικό ισοζύγιο στο διεθνές εμπόριό της στα γαλακτοκομικά (κυρίως γιαούρτι και φέτα) : εισαγωγές αξίας 1,233 εκατομμυρίων, εξαγωγές στα 1.347, πλεόνασμα 114 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνει πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ:

«Οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο 9,5%, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των €10,85 δις. Οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,8%, φθάνοντας επίσης στο ιστορικό υψηλό των €10,39 δις, με αποτέλεσμα την επιστροφή στο πλεονασματικό ισοζύγιο της τάξεως των €460 εκατομμυρίων. Έτσι το 2023 είναι η τρίτη εντός τετραετίας χρονιά που το εξωτερικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων παρουσιάζει πλεόνασμα.»

Άλλος ένας παράγοντας αύξησης των εγχώριων τιμών.

Αντί να ασχολούμεθα με τα κωμειδύλλια που στήνει, με κάθε ευκαιρία, το φθίνων κόμμα της «ήταν κάποτε η αριστερά» υπό τον ζεν πρεμιέ Στέφανο, καλά θα κάνουμε να σκεφτούμε τη μεγάλη εικόνα.

Όσο καλύτερα προϊόντα δημιουργεί η άριστη αγροτική παραγωγή (όπου υπάρχει και υποστηρίζεται) μαζί με την εξίσου άριστη βιομηχανική μεταποίησή τους και τη βελτιούμενη εξαγωγική οργάνωση εξειδικευμένων εταιριών, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών και τόσο ακριβότερα θα γίνονται τα καλά προϊόντα του διατροφικού τομέα, για τους εγχώριους καταναλωτές.

Καθόλου τυχαία, τα καλά εστιατόρια διαθέτουν καλούς επιχειρηματίες, καλούς μαγείρους, καλούς προμηθευτές και καλούς πελάτες.

Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να μη νογάει και πολλά από τη χώρα που τον υποδέχεται με «ανοικτάς αγκάλας», αλλά εμείς που την πονέσαμε και τη στηρίξαμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της, ξέραμε πάντα… από φέτα, όπως έλεγε και το παλιό καλό διαφημιστικό μήνυμα.