Δεν γνωρίζω να έχει κανείς ασχοληθεί με το κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι καλοπληρωτές συμπολίτες από την ανοχή ή και την απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τους κακοπληρωτές δεκάδες οργανισμοί, κρατικοί, ημικρατικοί και «ιδιωτικοί». Ανάλογο κόστος υπάρχει -και είναι εξίσου άγνωστο επειδή κανείς δεν το έχει υπολογίσει- πάντα στην πλάτη των ευσυνείδητων πολιτών και καταναλωτών, όταν ενώ αυτοί πληρώνουν τα, συνήθως ήδη ακριβά, τέλη και άλλα παρελκόμενα, άλλοι, πιο πονηροί και συνήθως διαπλεκόμενοι με τους πολιτικούς (και όχι μόνον) μεσολαβητές ξεφεύγουν.
Με δύο λόγια, ο ένας «κλέβει» τον άλλο και ο άλλος, που δεν θέλει να είναι και αισθάνεται «κορόιδο» προσπαθεί να καταλάβει αν τον παίρνει να κλέψει και αυτός με τη σειρά του. Όπου και όποτε μπορεί.
Υπήρξε κίνημα μη πληρωμής των διοδίων, ένα από τα πολλά που έφεραν στην εξουσία τους Συριζανέλ. Τώρα μάλλον πληρώνουν και δεν ήρθε η καταστροφή. Αλλά και πάλι δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι γίνεται σήμερα, ακούμε όμως ότι ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις κάμερες των διοδίων για να βρίσκει όσους δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και προφανώς δεν είναι ασφαλισμένοι, ούτε περνούν από ΚΤΕΟ, πλην όμως κυκλοφορούν.
Υπάρχει ακόμη σήμερα δικαιολόγηση εξοργιστική προς όλους όσοι κάθισαν κάτω από τη σημαία της σεισάχθειας, σύνθημα που επανέρχεται σήμερα από ορισμένες δημοφιλείς πολιτικές ομάδες. Ανάμεσά τους πολλοί, ενώ μπορούσαν, δεν πλήρωσαν και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους αλλά εξακολουθούν να χαίρονται ακίνητα δεκάδων δισεκατομμυρίων, όταν μάλιστα η αναζήτηση στέγης έχει γίνει τεράστιο ζήτημα.
Υπάρχει, ακόμη, η κλοπή ρεύματος με τον σχετικό λογαριασμό να έχει πλησιάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια. Το κόστος, σύμφωνα με την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή (ΡΑΑΕΥ) είναι εξωφρενικό, μέχρι και 40% της τιμής της κιλοβατώρας! Στο μεταξύ οι πάροχοι στέλνουν λογαριασμούς κάθε μήνα, δημιουργώντας άσκοπη γραφειοκρατία και πρόσθετο κόστος πάντοτε στους καλούς πελάτες. Συνεχίζεται βεβαίως η είσπραξη δημοτικών τελών και ΕΡΤόσημου εκβιαστικά από τους ίδιους, ενόσω οι Δήμοι δεν κάνουν τίποτε για να μαζέψουν τα τέλη από τους τελο-φυγάδες, οι οποίοι, πολύ συχνά, είναι εκείνοι που επιβαρύνουν περισσότερο τις δημοτικές, δήθεν ανταποδοτικές, υπηρεσίες σκουπιδιών, καθαριότητας κ.λπ.
Υπάρχει το ίδιο το κράτος που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Επιστροφές φόρων αγνοούνται, προξενώντας χρηματικά βάρη σε επιχειρήσεις και πολίτες. Οι εταιρείες ρεύματος περιμένουν πάνω από 800 εκατ. (τα 600 μόνο στη ΔΕΗ) που είναι οι επιδοτήσεις προς επαγγελματίες, αγρότες και φούρνους. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνει να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν (4.000 αποκοπές περιμένει μια μάλλον μικρή εταιρεία για περισσότερες από 50 ημέρες! Αλλά έχει αφήσει ασύδοτους τους «εξωτερικού συνεργάτες» να αποφασίσουν εκείνοι σε ποιόν θα κόψουν το ηλεκτρικό, προφανώς με το αζημίωτο. Χιλιάδες άλλοι εξυπηρετούνται από την λεγόμενη «καθολική υπηρεσία» όταν, όπως δημοσίως ανάφεραν προ ημερών στελέχη της Nrg, το 20% αυτών δεν είναι πραγματικά ευάλωτες οικογένειες. Ο «ενεργειακός τουρισμός», να περνάς δηλαδή σε άλλη εταιρεία χωρίς να έχει αποπληρώσει την προηγούμενη είναι καθεστώς αλλά στα χιλιάδες τηλεφωνήματα μάρκετινγκ για πώληση ρεύματος «σε καλή τιμή» καμία μνεία της σχετικής, αυτονόητης, υποχρέωσης, δεν γίνεται.
Υπάρχουν τα χιλιάδες πρόστιμα της τροχαίας που σβήνονται χαριστικά κάθε μήνα. Καμία αναφορά δεν έχουμε, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των προστίμων. Είμαι μάλιστα βέβαιος ότι ούτε που εγγράφονται οι «ποινές» στο point system η τύχη του οποίου αγνοείται.
Υπάρχουν οι πάμπολλοι που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, με γνωστούς διακεκριμένους και συστηματικούς παραβάτες, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να υποβαθμίζεται και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν και αυτό το έμμεσο κόστος. Τεράστιο πλήθος όσων υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν το ΙΧ τους πληρώνει την πιο ακριβή βενζίνη, υφίσταται την τεράστια ταλαιπωρία στα μποτιλιαρίσματα και πληρώνει τις υπερβολικά συχνές μικροζημιές, οι οποίες πάντως δεν πέφτουν πάντως κάτω από 500άρικο.
Υπάρχουν οι φρεσκο-ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που ξανασκάβονται από επιθετικά συνεργεία που «κόβουν» πλέον τους δρόμους όπου γουστάρουν, κόβουν μαζί και δίκτυα ύδρευσης ή άλλων υπηρεσιών, προκαλώντας τριτοκοσμικού τύπου αναταραχή ενώ αφήνουν πίσω τους, ρημαγμένα πεζοδρόμια και δρόμους παγίδες για διαβάτες και οδηγούς ιδίως τους δικυκλιστές.
Υπάρχουν και άλλα πολλά παρόμοια επεισόδια, ο καθένας και η καθεμιά θα σκεφτείτε κάποιο ακόμη, που όλα αποδεικνύουν ότι όσοι δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις, είναι γιατί βάζουν χωρίς τιμωρία βαθιά το χέρι τους στη δική μας τσέπη. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να ζητήσει, παράδειγμα από το ΚΕΠΕ, να μελετήσει αυτές τις μη φιλικές κλοπές των μεν από τους δε. Και να μη ξεχάσει να συμπεριλάβει και το ίδιο το κράτος, το οποίο άλλωστε συντηρεί και πρώτο δίνει το παράδειγμα της μεθόδου ο κλέψας του κλέψαντος.