Η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζει σκληρά μέτρα

Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι μετά τη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ζήτημα της παραμονής μας στο ευρώ είχε απαντηθεί. Κάθε άλλο. Τα πάντα κρινόντουσαν στις επόμενες μέρες.

Απλή απόδειξη, ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο, και το σχετικό ρεπορτάζ, απολύτως επαληθευμένο, σύμφωνα με το οποίο: «Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χρήση ενός παράλληλου του ευρώ νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και επαφίεται στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το εάν τελικά θα χρειαστεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου».

Για να έχει πρακτική αξία η διαβεβαίωση των πολιτικών ηγετών σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο Eurogroup με νέο πακέτο μέτρων-προτάσεων, οι οποίες, εφόσον κρινόντουσαν επαρκείς, θα τύχαιναν της έγκρισης των υπουργών Οικονομικών, τα κοινοβούλια των κρατών που συμμετείχαν στην δεύτερη διάσωση της Ελλάδας θα υπερψήφιζαν, για να δώσουν το τελικό Ο.Κ. οι αρχηγών κρατών στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο είχε προγραμματιστεί το αργότερο μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση έπρεπε να πάει με τις δικές της προτάσεις, απόδειξη ότι όταν εμείς ψηφίζαμε για την πρόταση των πιστωτών, δεν υπήρχε καμία πρόταση. Επρόκειτο για ψεύτικο ερώτημα που σκοπό είχε να φανατίσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες.

Και το πέτυχε. Τα ποσοστά του «ΟΧΙ» αναλόγως την ψήφο τους στις προηγούμενες εκλογές, ήσαν 94% στο ΚΚΕ, 86% στην Χρυσή Αυγή, 85% για ΣΥΡΙΖΑ, 78% μεταξύ των «Καμμένων», 15% για ΝΔ και 9% στο ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ των εχόντων τριτοβάθμια εκπαίδευση το ποσοστό ήταν 56%, όσο ακριβώς και των της πρωτοβάθμιας, ενώ έφθασε στο 68% για τους έχοντες δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πάντως, καταδείχτηκε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, με τη βοήθεια μάλιστα ομάδας Γάλλων εμπειρογνωμόνων, έστηνε στα γρήγορα ένα συνδυασμό μέτρων. Το ελληνικό πακέτο ελάχιστα διέφερε από την πρόταση Γιουνκέρ, την οποία, θεωρητικώς όπως εξηγήσαμε, απέρριψαν οι πολίτες και ακόμη λιγότερο διέφερε από το αμέσως προηγούμενο και πιο «σκληρό» πακέτο το οποίο είχε ο ίδιος προτείνει στις 26 Ιουνίου.

Αναρωτιέται κανείς προς τι όλη αυτή η σκηνοθεσία, και μάλιστα χωρίς happy end. Το μόνο που πέτυχε ο Τσίπρας είναι να δώσει την ευκαιρία, όπως θα φανεί λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στους πιο ακραίους μεταξύ των πιστωτών να ζητήσουν ακόμη περισσότερα, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικά στο τρίτο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων το καταπίστευμα των 50 δισ. επί της εθνικής περιουσίας.

Στο μεταξύ εντός του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν της κακομοίρας σε κλίμα βαρύ, σύγχυσης και ακραίας περιχαράκωσης των «τάσεων». Η ενότητα του δημοψηφίσματος είχε πλήρως διαρραγεί. Μάλιστα, η Αριστερή Πλατφόρμα επανέφερε θέση για επιστροφή στη δραχμή. Η σύγκρουση εξελίχθηκε μεταξύ όσων θεωρούσαν πιθανή μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας και των άλλων που περίμεναν με βεβαιότητα ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο σε περίπτωση συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ημέρας, στη συντριπτική του πλειονότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζήτησε εύσχημο τρόπο για να ερμηνεύσει και να συνδέσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με μια πιθανή συμφωνία, καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής «όλες αυτές οι συζητήσεις θα αποτελούν ιστορικό αρχείο», σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Παρά το ισχυρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, διαπιστώνεται πως το κόμμα πρέπει τελικώς να επιλέξει μεταξύ Μνημονίου και δραχμής, σημείωναν καλοί γνώστες των εσωτερικών συγκρούσεων στο κυβερνητικό κόμμα.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κ. στέλνει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με την οποία τον καλεί «να απέχει από δηλώσεις με υπονοούμενα για τιμωρία του ελληνικού λαού (δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο ο άνθρωπος...) και αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες». Εννέα δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών καλούνται σε απολογία «για τον τρόπο που κάλυψαν το δημοψήφισμα» υπό την απειλή πειθαρχικών διώξεων. Ο Χρήστος Σπίρτζης, αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, γράφει στα παλιά του παπούτσια απόφαση του ΣτΕ και ξηλώνει μπάρες, αφού προηγουμένως κάλεσε τα κανάλια, επειδή εμπόδιζαν την είσοδο από την εθνική οδό σε παρόδια επιχείρηση εστίασης στη Φθιώτιδα, που εξυπηρετεί, εκτός από την επιχείρηση, και όσους θέλουν να αποφύγουν τα διόδια Θήβας. Σε άλλο mood η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται Αλβανία, Σερβία και Βοσνία για την οποία ρεπορτάζ του Bloomberg γράφει: «Ως φοιτήτρια στην Ανατολική Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ ταξίδευε με το τρένο μέχρι τα νότια Βαλκάνια και κοίταζε προς την Ελλάδα, διερωτώμενη πότε θα μπορέσει να την επισκεφθεί. Τώρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον μαγνητισμό της».

Γελοίες καταστάσεις!