Reuters: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το Βinance
Shutterstock
Shutterstock

Reuters: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για το Βinance

Σε ένα ακόμα άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, δημοσιεύτηκε μια αναφορά σχετικά με την επιχειρηματική λειτουργία του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως. Η έρευνα θεωρεί πως το ανταλλακτήριο χρησιμοποιούσε σε ιδίους λογαριασμούς κεφάλαια πελατών, αλλά και των επιχειρηματικών συμμετοχών της. Τόσο το 2020, όσο και το 2021 τα κεφάλαια αυτά διατηρούνταν στην τράπεζα Silvergate.

Το Reuters ισχυρίζεται ότι τα εταιρικά κεφάλαια της Binance βρίσκονταν σε κοινούς λογαριασμούς, όπου οι χρήστες έλαβαν οδηγίες να «καταθέσουν» κεφάλαια για να αγοράσουν το stablecoin BUSD. Η Binance διαψεύδει την εγκυρότητα του άρθρου, αναφέροντας ότι αυτές δεν ήταν στην πραγματικότητα καταθέσεις, αλλά ήταν χρήστες που αγόραζαν BUSD.

Η Binance διατηρούσε αρκετούς λογαριασμούς στην υπό εκκαθάριση Silvergate Bank. Μία από τις οντότητες ονομάζεται Binance Holdings, εγγεγραμμένη στα νησιά Κέιμαν, και η έρευνα θεωρεί πως χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση εταιρικών κεφαλαίων. Μία άλλη εταιρεία με έδρα στις Σεϋχέλλες, η Key Vision Development, που ελέγχονταν από τον επικεφαλής της Binance, Changpeng Zhao (CZ), φαίνεται να χρησιμοποιούνταν για την αποδοχή καταθέσεων από πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Μία τρίτη κομβική εταιρεία για τον τρόπο λειτουργίας του ανταλλακτηρίου ήταν η Merit Peak, με έδρα τα νησιά Κέιμαν που ελέγχονταν επίσης από τον Zhao. Αυτός ο τρίτος λογαριασμός είναι αυτός στον οποίο φέρεται να συνδυάστηκαν επιχειρηματικά κεφάλαια μαζί με καταθέσεις πελατών. Αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά του κρυπτονομίσματος BUSD, που εξέδιδε μέχρι πρόσφατα η Paxos.

Η έρευνα, επικαλείται στελέχη του ανταλλακτηρίου που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, και αναφέρει ότι τα εν λόγω κεφάλαια «ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια» και ότι «πραγματοποιούνταν σχεδόν καθημερινά συναλαγές σε λογαριασμούς που διατηρούσε το ανταλλακτήριο».

Ωστόσο το Reuters διευκρινίζει ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κεφάλαια των πελατών «χάθηκαν ή αφαιρέθηκαν». Το άρθρο επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές, μία από τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει άμεση γνώση των οικονομικών του ομίλου Binance.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Reuters δημοσιεύει αναφορές για το Binance. Στο παρελθόν, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ασυνήθιστες μεταφορές χρημάτων.

Από την πλευρά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν τα στοιχεία ή τη συχνότητα των συναλλαγών. Είπε επίσης ότι δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η Binance έχασε ή κινδύνευσε να χάσει τα υποτιθέμενα συγχωνευμένα επιχειρηματικά κεφάλαια και τις καταθέσεις των πελατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το stablecoin της Binance, το Binance USD (BUSD), βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας. Οι ισχυρισμοί στην έκθεση αναφέρουν ότι το BUSD χρησιμοποιήθηκε για την πίστωση λογαριασμών πελατών όταν κατέθεταν πραγματικά δολάρια ΗΠΑ. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν επειδή τα στελέχη του ανταλλακτηρίου φοβόντουσαν μήπως παγώσουν οι καταθέσεις τους, οπότε θεώρησαν ότι περιορίζουν τον κίνδυνο μετατρέποντας τα δολάρια σε stablecoins.

Το BUSD, το οποίο εκδίδονταν και υποστηρίζονταν από την Paxos με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέστειλε την έκδοση του καθώς η SEC έστειλε στην εταιρεία μια ειδοποίηση προειδοποιώντας ότι σκόπευε να κινήσει δικαστική διαμάχη για «παραβίαση των νόμων για την προστασία των επενδυτών» τον Φεβρουάριο του 2023.

Η Binance είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι συνδύασε την υποστήριξη των Binance peg tokens, συμπεριλαμβανομένου του BUSD, με κεφάλαια πελατών σε διάφορα ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» που είχε χαρακτηρίσει τότε ως «ιστορικές παραλείψεις λειτουργιών» που βρισκόταν σε διαδικασία διόρθωσης.

Ο Πάτρικ Χίλμαν, επικεφαλής επικοινωνίας της Binance, διαμαρτυρήθηκε στο Twitter ότι το άρθρο ήταν γεμάτο «θεωρίες συνωμοσίας» και είπε ότι η Binance «έχει διορθώσει τις ρυθμιστικές αστοχίες, οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν».