Νέες αποκαλύψεις για τις πρώτες ημέρες του Bitcoin

Νέες αποκαλύψεις για τις πρώτες ημέρες του Bitcoin

Μια νομική διαμάχη έφερε νέα email στη δημοσιότητα σχετικά με τις πρώιμες ημέρες δημιουργίας του Bitcoin, αλλά και του μυστηριώδους δημιουργού του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος.

Μεταξύ άλλων, ο Satoshi Nakamoto έγραφε ότι το να αποκαλεί κάποιος το Bitcoin ως επένδυση ήταν «επικίνδυνο» και είπε ότι οι διακηρύξεις περί της ανωνυμίας συναλλαγών του δικτύου ήταν «σκιώδης». Η δημοσίευση των email που αποδίδονται στον ψευδώνυμο δημιουργό του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, προσφέρει ένα διαφοροποιημένο αφήγημα για τις πρώιμες ημέρες του κρυπτονομίσματος.

Η νέα σειρά από email που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και χρονολογούνται μεταξύ 5 Φεβρουαρίου 2009 και 12 Ιουλίου 2010, απευθύνονταν στον προγραμματιστή λογισμικού Martti Malmi, έναν συνεργάτη του Bitcoin με το ψευδώνυμο Sirius.

Η πραγματική ταυτότητα του Nakamoto παραμένει ένα σημείο εικασίας. Παρόλο που τα μηνύματα δεν φέρνουν στο φως την αληθινή ταυτότητα του Satoshi, περιλαμβάνουν πολλά αποσπάσματα από τον δημιουργό του κρυπτονομίσματος.

«Η αποστολή μετρητών μέσω ταχυδρομείου μπορεί να έχει τους κινδύνους της, αλλά ίσως εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τη διασφάλιση της ανωνυμίας», έγραψε σε ένα από τα email ο Nakamoto. «Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε δωρεές σε BTC στο φόρουμ» προσέθεσε.

Τα μηνύματα μεταξύ Nakamoto και Malmi καταχωρήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία καθώς το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει την αμφισβητούμενη ταυτότητα του δημιουργού Bitcoin. Από το 2016, ο Αυστραλός μηχανικός υπολογιστών Craig Wright ισχυρίζεται ότι είναι ο εφευρέτης του Bitcoin, ωστόσο η ευρύτερη κοινότητα διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό και θεωρεί πως ο Craig Wright ήταν απλά από τους πρώτους χρήστες.

Αντίστοιχα το δικαστήριο έλαβε την πρώτη παρτίδα email, που απευθύνεται στον κρυπτογράφο και cypherpunk Adam Back, διευθύνων σύμβουλο και συνιδρυτή της Blockstream. Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιλάμβαναν αναφορά στον μηχανικό υπολογιστών Hal Finney, ο οποίος έλαβε την πρώτη συναλλαγή Bitcoin από τον Nakamoto και μεγάλος μέρος της κοινότητας πιστεύει ότι είναι ο πραγματικός Satoshi Nakamoto.

Ενώ εδώ και πολύ καιρό η κοινότητα θεωρούσε ότι ο Satoshi επινόησε τον όρο «κρυπτονομίσματα», ένα email που στάλθηκε στον Malmi στις 11 Ιουνίου 2009, φαίνεται να αμφισβητεί αυτήν τη θεωρία.

«Κάποιος επινόησε τη λέξη «κρυπτονομίσματα». [...] Ίσως είναι μια λέξη που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε όταν περιγράφουμε το Bitcoin, σας αρέσει;» αναφέρει.

Ο Malmi, απάντησε ότι «ακούγεται καλό» και πρόσθεσε ότι ακουγόταν πιο ενδιαφέρον από τον όρο «ψηφιακά μετρητά P2P».

Από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ξεκάθαρο ότι ο Nakamoto δεν επινόησε τον όρο «κρυπτονομίσματα» και δεν θεωρούσε σωστό να αποκαλεί το Bitcoin επένδυση.

«Αυτό είναι επικίνδυνο να το πεις και θα πρέπει να διαγράψεις αυτό το σημείο», ανέφερε ο Nakamoto. «Είναι εντάξει αν καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα μόνοι τους, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε εμείς έτσι» συμπλήρωσε.

Παρόλο που αρκετοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αναφέρονται στο Bitcoin ως ανώνυμο, τα μηνύματα έδειξαν ότι ο Satoshi ήθελε επίσης να αφαιρέσει αυτή τη γλώσσα από τον ιστότοπο Bitcoin.org.

«Επίσης, το ανώνυμο ακούγεται λίγο σκιώδες. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που θα επιθυμούσαν να το χρησιμοποιήσουν ανώνυμα θα το καταλάβουν χωρίς να το πολυ-διαφημίζουμε», είπε ο Nakamoto.

Σε ένα μήνυμα, ο Nakamoto εξήγησε πώς θα μπορούσε να κλιμακωθεί το Bitcoin στο μέλλον, προτείνοντας ότι το δίκτυο θα έχει το πολύ 100.000 κόμβους. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 κόμβοι που τρέχουν το λογισμικό Bitcoin.

Στην αναζήτηση του να προσθέσει περισσότερους διαχειριστές, ο Nakamoto πρότεινε τον Gavin Andresen.

«Θα έπρεπε να είναι ο Gavin», είπε ο Nakamoto. «Τον εμπιστεύομαι, είναι υπεύθυνος, επαγγελματίας και τεχνικά πολύ πιο ικανός στο περιβάλλον Linux από εμένα ανέφερε.

Ενώ ο αλγόριθμος συναίνεσης Proof-of-Stake είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον, στα μηνύματα, ο Nakamoto υπερασπίστηκε το Proof-of-Work ως τη μόνη λύση για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά peer-to-peer «e-cash δίκτυο- που να λειτουργεί χωρίς ένα έμπιστο τρίτο μέρος».

Το PoW είναι ένας αλγόριθμος συναίνεσης που χρησιμοποιείται σε κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin για την ασφάλεια του δικτύου και την αποφυγή διπλών δαπανών απαιτώντας από τους miners να επιλύσουν πολύπλοκους υπολογιστικούς γρίφους, οι οποίοι με τη σειρά τους επικυρώνει τις συναλλαγές και προσθέτει νέα μπλοκ στο blockchain δίκτυο.

«Ακόμα κι αν δεν το χρησιμοποιούσα ως τρόπο κατανομής της αρχικής διανομής του κρυπτονομίσματος, το PoW είναι θεμελιώδες για τον συντονισμό του δικτύου και την αποτροπή διπλών δαπανών», έγραψε ο Nakamoto.

Στην προσπάθειά του να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι είναι ο Satoshi Nakamoto, ο Wright υπέβαλε πάνω από 160.000 έγγραφα.

«Μια πραγματική απόδειξη του Satoshi θα ήταν μόνο 150 byte συνολικά», σχολίασε η BitMex Research, απαντώντας σε ένα tweet από τον διακεκριμένο Bitcoiner, μηχανικό λογισμικού και cypherpunk Jameson Lopp.