Cryptoverse: Τι συμβαίνει στον άγριο κόσμο των κρυπτονομισμάτων
Shutterstock
Shutterstock

Cryptoverse: Τι συμβαίνει στον άγριο κόσμο των κρυπτονομισμάτων

Καθώς το κάστρο των κρυπτονομισμάτων καταρρέει, οι «πιστοί» υποστηρίζουν ότι η λύση κρύβεται στο να αναπτυχθούν περαιτέρω οι αποκεντρωμένες ανταλλαγές.

Η θεαματική κατάρρευση του FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, σημαντικού ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, με τις περισσότερες να έχουν ως αφετηρία το αίτημα για περισσότερη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς.

Αντίθετα, κάποιοι «παίκτες» κρυπτογράφησης εμμένουν στο αρχικό όραμα του δημιουργού του bitcoin, Σατόσι Νακαμότο, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων, χωρίς μεσάζοντες, στο πλαίσιο διομότιμων (peer-to-peer) συναλλαγών μεταξύ επενδυτών.

Στις 10 Νοεμβρίου, καθώς το FTX κατέρρεε, ο συνολικός ημερήσιος όγκος συναλλαγών σε ανταλλακτήρια DEX, έφτασε στα 12 δισ. δολ., στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της DeFi Llama.

Τέσσερις μέρες αργότερα, ο όγκος συναλλαγών του Νοεμβρίου είχε ξεπεράσει τον αντίστοιχο όγκο ολόκληρου του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το CryptoCompare.

Στο μεταξύ, οι εβδομαδιαίες ροές bitcoin από κεντρικά χρηματιστήρια ή CEX, κατέγραφαν τις μεγαλύτερες καθαρές εκροές που είχαν ποτέ καταγράψει, με 97.805 νομίσματα να μετακινούνται στο επταήμερο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του CryptoCompare.

Χωρίς κεντρική εποπτεία

Τα DEX δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλή από τους «συγκεντρωτικούς» ανταγωνιστές τους, με τους άπειρους επενδυτές να είναι δυνητικά εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους.

Οι χρήστες διενεργούν απευθείας συναλλαγές, χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια που βασίζονται σε blockchain αντί τα κεφάλαια να περνούν από ενδιάμεσο ή μέσω κεντρικής αρχής.

Έτσι, όπως συμβαίνει με άλλες πλατφόρμες στον κόσμο της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) ή του Web3, δεν υπάρχει κεντρική εποπτεία και - καλώς ή κακώς - οι επενδυτές είναι υπεύθυνοι για τις συναλλαγές, τους διακανονισμούς και τη διασφάλιση του νομίσματος ή της μάρκας.

Συγκριτικά, τα CEX, όπως το Coinbase, το Binance και το FTX, μοιάζουν περισσότερο με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια στη Wall Street, καθώς λειτουργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές και τις καθιστούν έτσι πιο φιλικές προς τον χρήστη, ειδικά όταν πρόκειται για νέους επενδυτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, προσφέρουν επίσης υπηρεσίες φύλαξης νομισμάτων, όπως συνέβαινε με το FTX.

Πολλοί κεντρικοί παίκτες πιέζουν για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηστών, με λήψη μέτρων για την αύξηση της διαφάνειας, όπως η επίδειξη απόδειξης αποθεμάτων.

Ταχύτητες συναλλαγών

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα DEX συνδέεται με το μείζον ζήτημα στον κόσμο της κρυπτογράφησης που τέθηκε ήδη με τη λευκή βίβλο του Σατόσι Νακαμότο για το bitcoin πριν από 14 χρόνια: Ποιος είναι ο ρόλος του συγκεντρωτισμού και της ρύθμιση του οικοσυστήματος κρυπτογράφησης.

Στα DEX, συνήθως είναι χαμηλότερες οι ταχύτητες συναλλαγών, ενώ τα hedge funds συχνά δεν θέλουν οι στρατηγικές συναλλαγών τους να είναι δημόσια ανιχνεύσιμες.

Από την άλλη, πολλά παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται νομικά να διατηρούν εξωτερικά κεφάλαια με εξωτερικό θεματοφύλακα και δεν θα μπορούν να «αυτοθεματοποιούν» τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών για να τα διαπραγματεύονται σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια.

DEX ή CEX;

Πολλοί παράγοντες της αγοράς βλέπουν συνύπαρξη κεντρικών και αποκεντρωμένων χρηματιστηρίων.

«Η διασύνδεση είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Chris Kline, συνιδρυτής του Bitcoin, το οποίο προσφέρει λογαριασμούς συνταξιοδότησης σε κρυπτονομίσματα. Αναφερόμενος στους DEX και CEX τόνισε ότι αναπτύσσονται μαζί, καθώς επεκτείνονται οι συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

«Και τα δύο θα υπάρχουν στο μέλλον», τόνισε ο Kline.