Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων
Shutterstock
Shutterstock
ConsenSys

Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επενδυτές η αλλαγή όρων στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που ανακοίνωσε η ConsenSys για το ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο δημοφιλές ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.

Η εταιρεία στην ανανεωμένη πολιτική της ανακοίνωσε ότι μεταξύ άλλων συλλέγει διευθύνσεις IP των χρηστών του MetaMask,  κάτι που δηλώνει πως μπορεί να αποκωδικοποιήσει μέρος της ταυτότητας του χρήστη με ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό πορτοφόλι.

Το ψηφιακό πορτοφόλι υπολογίζεται ότι έχει παραπάνω από τριάντα εκατομμύρια χρήστες. Η ConsenSys κατέχει τόσο το MetaMask, όσο και την υπηρεσία Infura. Η Infura διαχειρίζεται κόμβους blockchain για λογαριασμό ψηφιακών πορτοφολιών και αποκεντρωμένων εφαρμογών. Όταν κάποιος πραγματοποιεί μια συναλλαγή στο blockchain μέσω του πορτοφολιού του MetaMask, είναι προεπιλεγμένη η χρήση των υπηρεσιών του Infura. Το MetaMask συνδέεται με το Infura μέσω της λεγόμενης διαδικασίας «Κλήσης Απομακρυσμένης Διαδικασίας (RPC)». Είναι μια ισχυρή τεχνική για τη δημιουργία κατανεμημένων εφαρμογών πελάτη-διακομιστή.

«Όταν χρησιμοποιείτε το Infura ως τον προεπιλεγμένο πάροχο RPC στο MetaMask, το Infura θα συλλέγει τη διεύθυνση IP και τη διεύθυνση του πορτοφολιού σας στο Ethereum όταν πραγματοποιείτε μια συναλλαγή», δήλωσε η ConsenSys.

Η ConsenSys πρόσθεσε ότι εάν οι χρήστες είχαν πρόσβαση στο MetaMask με εναλλακτικούς παρόχους RPC όπως οι Ankr, Alchemy και άλλοι, η εταιρεία δεν θα συλλέγει τέτοια δεδομένα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι τρίτοι πάροχοι RPC ενδέχεται να συλλέγουν τέτοια δεδομένα εάν το θέλουν.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι οι εταιρείες που συλλέγουν δεδομένα εντός της αλυσίδας, όπως διευθύνσεις blockchain και συναλλαγές, και δεδομένα εκτός αλυσίδας, όπως διευθύνσεις IP, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν άτομα και να παραβιάσουν την πολιτική απορρήτου. Κάτι που είναι κομβικό εγχείρημα για τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Φυσικά, η κίνηση έχει εγείρει ευρείες ανησυχίες στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, με αρκετούς ήδη να καλούν σε μποϊκοτάρισμα των υπηρεσιών της ConsenSys.

Ορισμένοι στην κοινότητα κρυπτογράφησης ενθαρρύνουν τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν ένα VPN για να αποκρύψουν την διεύθυνση IP όταν χρησιμοποιούν το MetaMask ή αντίστοιχη υπηρεσία.

Η ενημερωμένη πολιτική έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου ο Chris Blec, από την ομάδα διακυβέρνησης του MakerDAO, προκάλεσε την ConsenSys να εξηγήσει τις αντιφατικές πολιτικές απορρήτου της για το MetaMask.

Ο ιδρυτής του MetaMask, Dan Finlay, δήλωσε στο Twitter ότι «κατανοεί ότι το MetaMask δεν χρησιμοποιεί διευθύνσεις IP ακόμη και αν αυτές αποθηκεύονται προσωρινά. «Πιστεύω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε σύντομα», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα φέτος, η ConsenSys συγκέντρωσε 450 εκατομμύρια δολάρια σε έναν κύκλο χρηματοδότησης σειράς D που έκλεισε σε αποτίμηση 7 δισ. δολαρίων, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain. Η εταιρεία blockchain διευθύνεται από τον Joseph Lubin, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του Ethereum.