Η λεγόμενη “gig economy”, δηλαδή η κατάσταση της οικονομίας στην οποία κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η τηλεργασία, συντελεί στην πλήρη παγκοσμιοποίηση της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα η μεταφορά ολόκληρων τμημάτων εταιρειών σε διαφορετικές χώρες ή και πόλεις, δείχνει πως η αναζήτηση επαγγελματικών ταλέντων δεν γνωρίζει σύνορα. Ποια είναι όμως τα κριτήρια της αναζήτησης πόλεων;
Σύμφωνα με έκθεση της Workmotion, το 16% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέρουν 100% θέσεις τηλεργασίας. Στην ίδια έκθεση εμφανίζονται στοιχεία σχετικά με τις χώρες που υπάρχουν ταλέντα, με τους κλάδους που δραστηριοποιούνται αυτά τα ταλέντα, με τις αμοιβές τους, καθώς και με το πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις σε κάθε χώρα.
Μπορεί εδώ στη χώρα μας να πιστεύουμε ότι αρκεί ο ζεστός ήλιος, ο γαλάζιος ουρανός και η μπλε θάλασσα για να επιλέξει κάποιος την Ελλάδα, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι επιλογές γίνονται με ένα πιο σύνθετο τρόπο και με μια σειρά κριτηρίων, που δεν άπτονται των κλιματολογικών συνθηκών.
Έτσι μέσα από αυτό το σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης των ευκαιριών που υπάρχουν, η Workmotion βοηθά τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση εργαζομένων, με γνώμονα:
- την ύπαρξη, αλλά και την ποιότητα νέων ταλέντων, αλλά και ταλέντων με εμπειρία,
- τα επίπεδα αμοιβών των ταλέντων αυτών, σε σχέση με τις αντίστοιχες αμοιβές στις 25 ισχυρότερες χώρες ως προς το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν)
- το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την τηλεργασία
- τον αριθμό των χώρων ανοικτής και συλλογικής απασχόλησης (coworking spaces), στους οποίους μπορούν να εργάζονται οι απασχολούμενοι
- και το επίπεδο γνώσεων της Αγγλικής γλώσσας (μη μητρικής)
Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια, η Workmotion βαθμολογεί χώρες και πόλεις για μια σειρά από ειδικότητες αιχμής όπως είναι οι μηχανικοί Προγραμματισμού Η/Υ, οι ειδικοί στην Κυβερνοασφάλεια, τα διευθυντικά στελέχη του Ψηφιακού Μάρκετινγκ, τα στελέχη της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, οι ειδικοί στις Επιστήμες Δεδομένων και οι προγραμματιστές ψηφιακών παιχνιδιών.
Η βαθμολογία για τους προγραμματιστές Η/Υ φέρνει την Αθήνα στη 13η θέση, ανάμεσα σε 100 πόλεις από όλον τον κόσμο. Με συνολική βαθμολογία 97,05 για τα νέα ταλέντα και 91,75 για τα έμπειρα στελέχη / ταλέντα, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα.
Η βαθμολογία των ποιοτικών νέων ταλέντων, είναι 86,55 με πρώτο το Λονδίνο.
Στα έμπειρα ποιοτικά στελέχη / ταλέντα βρίσκεται στο 58,88 με πρώτο το Σαν Φρανσίσκο.
Οι αμοιβές βρίσκονται στο -52,27% του επιπέδου των αμοιβών των 25 μεγαλύτερων οικονομιών (με βάση το ΑΕΠ) με πρώτο το Τελ Αβίβ με +166,80% υψηλότερες αμοιβές, από τις αντίστοιχες των γκρουπ των 25.
Η Αθήνα βαθμολογείται με 73,80 για τις αναγκαίες και απαραίτητες υποδομές που πρέπει να υποστηρίζουν την τηλεργασία, με πρώτο το Δουβλίνο.
Η Αθήνα διαθέτει μόλις 31 χώρους τηλεργασίας, με πρώτο το Λονδίνο που διαθέτει 334 coworking spaces.
Και το επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας (μη μητρικής γλώσσας) σε επαγγελματικό επίπεδο, βαθμολογείται με 84,84, με πρώτο το Άμστερνταμ.
Τι σημαίνει η 13η θέση που κατέχει η Αθήνα, ανάμεσα στις 100 πιο φιλικές προς τα ταλέντα καινοτομίας, πόλεις;
Σημαίνει ότι η Αθήνα είναι αρκετά ανταγωνιστική, στο να βρουν οι εταιρείες ταλέντα αλλά και ικανά στελέχη στον χώρο των προγραμματιστών Η/Υ ή όπως λέγονται διεθνώς, Developers.
Είναι αλήθεια, ότι ελκυστικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση παίζει το χαμηλό επίπεδο αμοιβών, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται στο -52,27 των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών. Για να αντιληφθούμε καλύτερα την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, οι αμοιβές στο Βουκουρέστι που βρίσκεται στη 5η θέση είναι στο -73,76%, στη Λισσαβόνα που βρίσκεται στην 6η θέση στο -72,86% και της Βαρσοβίας που βρίσκεται στην 7η θέση στο -61,04%.
Αυτό δείχνει πως το χαμηλό επίπεδο αμοιβών, δεν δίνει σημαντικό προβάδισμα στην Αθήνα. Και δεν θα έπρεπε άλλωστε. Επομένως, αποτελεί προτεραιότητα, το να πέσει βάρος στα υπόλοιπα κριτήρια. Για παράδειγμα, στο κριτήριο των έμπειρων ταλέντων βρισκόμαστε στην 56η θέση, οπότε θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η επιμόρφωση των στελεχών και η κατάρτιση των μεγαλύτερων ηλικιακά εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες.
Στο θέμα του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, η Αθήνα βρίσκεται στην 76η θέση, παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και για την απλούστευση των διαδικασιών.
Και όσο και να μας φανεί περίεργο, στην ικανότητα χρήσης της Αγγλικής γλώσσας σε επαγγελματικό επίπεδο, η Αθήνα βρίσκεται μόλις στην 23η θέση από τις 62, των πόλεων που δεν έχουν σαν μητρική γλώσσα τα Αγγλικά, οπότε και εδώ ακόμα, χρειαζόμαστε δουλειά.
Στον κλάδο της Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) η Αθήνα καταλαμβάνει την 14η θέση, στο χώρο του Ψηφιακού Μάρκετινγκ (Digital Marketing) καταλαμβάνει την 6η θέση κυρίως λόγου του χαμηλού επιπέδου αμοιβών που βρίσκονται στο -63%, έναντι των αντίστοιχων του γκρουπ των 25. Στον τομέα της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, η Αθήνα καταλαμβάνει την 14η θέση, στο χώρο της Επιστήμης Δεδομένων (Data Scientists) στην 32η θέση και στην κατηγορία των προγραμματισμών Video Games, στην 15η θέση.
Σίγουρα η Ελλάδα από το 2019 και μετά, έχει γίνει σημαντικός πόλος έλξης επενδύσεων που διακρίνουν ευκαιρίες και στον τομέα του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν προς κάθε κατεύθυνση.