Χρηματιστήριο Αθηνών: Τροχοπέδη στο profit taking οι τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τροχοπέδη στο profit taking οι τράπεζες

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ενεργών traders σε επιμέρους μετοχές, αλλά και από εναλλαγές προσήμων για τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τα περισσότερα, μη τραπεζικά, blue chips, αλλά και από τις ευρωπαϊκές αγορές, που κινούνται από το πρωί, σε αρνητικό έδαφος.

«Σας συμβουλεύουμε να εκμεταλλευτείτε το ράλι για να μειώσετε την έκθεσή σας στις αγορές», τονίζει η JP Morgan. Σε αυτό το πλαίσιο ο οίκος τηρεί «Underweight» στάση στις ΗΠΑ, ενώ θεωρεί ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, παρά την πρόσφατη ισχυρή πορεία.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία τροχοπέδη στην ανοδική κίνηση της αγοράς, ωστόσο οι ξένοι οίκοι δεν δείχνουν να ανησυχούν, μέχρι στιγμής, για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η προσδοκία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, η αλλαγή δεδομένων στα τραπεζικά κέρδη, η κερδοφορία – ρεκόρ των εισηγμένων οι ισχυρές προσδοκίες που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα deals που ανακοινώνονται, αλλά και αυτά που φημολογούνται, κρατούν τους ενεργούς traders σε εγρήγορση.

Στην αγορά καταγράφονται κινήσεις θεσμικών, εξ ου και οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές και μένει να φανεί αν ο γενικός δείκτης θα έλθει αντιμέτωπος και θα μπορέσει να ξεπεράσει το «crash test» με την δύσκολη ζώνη των 1.040 - 1.050 μονάδων, ή θα προηγηθεί ελεγχόμενο πισωγύρισμα.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες καλό θα είναι να κινούνται με αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί απότομη διόρθωση, ενώ τα μεσάνυχτα της 9ης Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί, πως πλησιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των 1.040 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναδιάταξη θέσεων και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε θέσεις που υπεραπέδωσαν τον Ιανουάριο, με ταυτόχρονη αναζήτηση τίτλων που “έχουν μείνει πίσω”, ενώ συνέχισαν ανοδικά οι περισσότερες από τις τραπεζικές μετοχές.

«Τεχνικά, ο γενικός δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1.040 -1.048 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές, αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα, έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές, ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα, στα ‘κόκκινα’ των υπερτιμήσεων», τονίζει η Beta Sec.

«Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ανεβάζοντας τα επίπεδα ρίσκου στα χαρτοφυλάκια. Παρόλο που αυτό νομοτελειακά θα συμβεί, εκτιμούμε ότι είναι μάλλον πρόωρο συνολικά να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στα τρέχοντα επίπεδα και στην παρούσα φάση. Αυτό γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο το πότε αυτή η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται, αλλά και την επίπτωση στα θεμελιώδη των εισηγμένων από το μέγεθος της οικονομικής επιβράδυνσης που επίσης βρίσκεται εν εξελίξει και ενδέχεται να κορυφωθεί στα επόμενα τρίμηνα. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουμε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα και για τον ΓΔΧΑ, ενώ αυστηρώς επιλεκτική θα πρέπει να είναι η όποια ενίσχυση θέσεων. Για τον ΓΔΧΑ διατηρούμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών στις 1050, αλλά αναβαθμίζουμε το κάτω όριο στις 960 μονάδες για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα ανησυχώντας κυρίως για το διεθνές κλίμα», τονίζει η Leon Depolas Sec.

Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 788,65 (-0,66%) και 805,97 μονάδων (+1,52%) και η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στις 802,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,03%.

Μεταξύ 1.027,39 (-0,59%) και 1.037,66 μονάδων (+0,41%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.033,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,04%.

Ο τζίρος στα 94 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ETE (+1,35%), ΕΥΡΩΒ (+1,17%), ΠΕΙΡ (+2,95%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,83%), ΑΡΑΙΓ (+2,50%) και ΟΤΟΕΛ (+2,10%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΒΙΟ (-2,19%), ΕΕΕ (-1,22%), ΚΟΥΕΣ (-2,88%), ΛΑΜΔΑ (-2,22%), ΜΟΗ (-2,02%), ΟΠΑΠ (-1,66%) και ΣΑΡ (-2,69%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΜΙΓ (+30%), ΑΤΤΙΚΑ (+9,37%), ΑΝΕΚ (+7,30%), ΙΝΤΚΑ (+3,43%) και ΟΛΥΜΠ (+3,38%).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.