Θα αντέξει στις «αρκούδες»;
Eurokinissi
Eurokinissi
Xρηματιστήριο Αθηνών

Θα αντέξει στις «αρκούδες»;

Με μια ακόμα συνεδρίαση που από τα χαμηλά ημέρας των απωλειών του -1,18% έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,07%) ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι εναλλαγές προσήμου και ο χαμηλός τζίρος είναι η καθημερινή ρουτίνα της εποχής για την αγορά μας, που παραμένει σε ρηχά νερά στα χνάρια των διεθνών αγορών.

Αυτή τη φορά ήταν η ΕΕΕ που πάτησε τα 22 ευρώ, να οδηγεί το τιμόνι της συνεδρίασης χωρίς να μπει καθόλου σε αρνητικό έδαφος.  Στις διεθνείς αγορές η επιφυλακτικότητα -και η διολίσθηση σε χαμηλότερες τιμές- παραμένει καθώς δεν έχει ακόμα διαφανεί ο «λευκός καπνός» από σημαντικές αποφάσεις των Ευρωπαίων παρά τα βήματα που έχουν υπάρξει τελευταία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιμένοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου την Πέμπτη,  οι δείκτες κινούνται σε επίπεδο 25% από την αρχή της χρονιάς ενσωματώνοντας τις ανησυχίες για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής στα επιτόκια εκ μέρους της FED και φυσικά προεξοφλώντας ένα υφεσιακό περιβάλλον για το 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «αρκούδες» εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στις αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήδη καταγράφει συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις, να αντέχει στην επίθεση των αρκούδων, κρατώντας άνετα την περιοχή των 785-805 μονάδων.

Παρόλα αυτά, η αγορά εξακολουθεί να παραμένει ρηχή, ο χαμηλός όγκος συναλλαγών κυριαρχεί, τα δε αποτελέσματα των εισηγμένων σαφώς δεν συνάδουν με την πορεία της.

Επιπροσθέτως, προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εκθέσεις των Οίκων για την Ελληνική Οικονομία: Την προηγούμενη εβδομάδα ο Fitch δεν εφείσθη καλών λόγων, χωρίς πάντως να μετακινηθεί από την προηγούμενη αξιολόγησή της ΒΒ με θετικό outlook.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τη διάμεση τιμή «BB» και «BBB». Οι βαθμολογίες σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση και τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης είναι από τους υψηλότερους σε αυτή την κλίμακα και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταθερή μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ έως το 2024. 

Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι το α' εξάμηνο του 2023  η οικονομική δραστηριότητα θα αναδείξει στασιμότητα με καλύτερο το δεύτερο εξάμηνο, αλλά  εκτιμά  αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης  συνολικά -0,2%.  Ενδιαφέρον όντως.

Από την άλλη αξιολογώντας την ανάλυση της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία, διαπιστώνουμε ότι η Τράπεζα θεωρεί η  ότι  η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα παραμείνει σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης Οικονομικού κλίματος (ΕSI) ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, καταδεικνύει ότι  η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανότατα θα επιβραδυνθεί, ή ενδέχεται και να εισέλθει σε ύφεση κατά τους επόμενους μήνες, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Πράγματι, ο ΕSI (Economic Sentiment Index) στην Ελλάδα ανήλθε στις 105,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 101,7 μονάδες τον Αύγουστο, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) να βρίσκεται στις 92,6 μονάδες. Από τις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους τομείς εκτός της βιομηχανίας βελτιώθηκαν σε μηνιαία βάση, με την υψηλότερη άνοδο να έχει καταγραφεί στις υπηρεσίες.  Λογικό, καθώς η βιομηχανία  επηρεάζεται και στη χώρα μας από την ενεργειακή κρίση.


Με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα συμπλέει με την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023, σύμφωνα με το οποίο το επόμενο έτος η οικονομική μεγέθυνση θα διαμορφωθεί σε 2,1% έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη.


Οι εκτιμήσεις είναι φτιαγμένες για να αναθεωρούνται, μολονότι στηρίζονται σε τρέχοντα πραγματικά δεδομένα . Το σε ποια κατεύθυνση, επί τα βελτίω ή επί τα χείρω, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από τις αντοχές και τη δομή των οικονομιών καθώς και την αντιμετώπιση εκ μέρους των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων των προβλημάτων που αναφύονται.


Toύτων δοθέντων, η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, συγκλίνει στην αξιολόγηση των τεχνικών δεδομένων, στις χρηματορροές, στον όγκο συναλλαγών, στις μετοχές σηματωρούς και την κίνησή τους, καθώς το επενδυτικό κοινό συνήθως ακολουθεί  και αποφεύγει να «χτίσει» θέσεις σε ένα περιβάλλον που όπως στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μια συγκυρία, γεμάτη πολύπλοκες εξισώσεις προς επίλυση.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 


Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ο δείκτης κινείται μεταξύ των δυο κινητών 200 εβδομάδων, (801-822) με πρώτο στόχο τις 830 μονάδες.  Οι 778 μονάδες παραμένουν η ισχυρή στήριξη  σε αυτή τη φάση και εφόσον διακρατηθούν, η ανοδική αντίδραση θα επεκταθεί έως τις 852-854 μονάδες, που είναι η ζώνη ορόσημο για τη συνέχεια.


FTSE – EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ


Στα όρια του απλού κινητού 200 εβδομάδων και ο δείκτης των blue chips, με πρωτεύοντα στόχο τις 2040 μονάδες, απ' όπου  διέρχεται και ο εκθετικός αντίστοιχος κινητός, ισχυροποιώντας την αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενη υπέρβαση αυτού του επιπέδου, θα επαναφέρει δραστήριους αγοραστές στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη.
Οι 1845 μονάδες, παραμένουν  σημαντική στήριξη στην παρούσα φάση, επίπεδο που προσεγγίστηκε στις αρχές Ιουλίου και δεν διαφοροποιεί ιδιαίτερα τα τεχνικά δεδομένα.