Συνεδρίαση χαμηλού ενδιαφέροντος
Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεδρίαση χαμηλού ενδιαφέροντος

Με τον ΓΔΧΑ να κινείται σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μόλις τεσσάρων μονάδων, έστω και μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον τζίρο να βυθίζεται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, όλο και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο σενάριο, που θέλει η εγχώρια αγορά να συνεχίσει να ταλαιπωρείται μεταξύ 900 και 950 μονάδων, εκτός και εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα δώσει την διαφυγή προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ενώ από το ξεκίνημα του νέου χρόνου, θα μπει πιο δυνατά στην εξίσωση και ο παράγοντας των βουλευτικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα έναντι των διεθνών αγορών το 2022, όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το Χ.Α. έχασε το προγενέστερο πολυετές ράλι των ξένων αγορών, που είχαν πετύχει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για όσους τίτλους θα ενδιαφερόντουσαν να καλυτερεύσουν τις αποτιμήσεις τους.

Για τους “long” το ιδανικό ενδεχόμενο, μέχρι τη λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, θα ήταν η υπέρβαση των 925 - 944 μονάδων, στόχος που για να επιτευχθεί χρειάζεται “γενική επιστράτευση στα blue chips και σημαντική αύξηση στον ημερήσιο τζίρο, πράγματα που, σε καμία περίπτωση, δεν έδειξε η σημερινή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την εμφανή απουσία των περισσότερων από τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ούτε λόγος για πρωτοβουλίες ξένων χαρτοφυλακίων, που παραμένουν εκτός αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σαφώς μειωμένο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ακόμα και για αυτούς που στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, έδειχναν διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Όλα δείχνουν ότι και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθούν στους ίδιους συναλλακτικούς ρυθμούς, ή λίγο ψηλότερα καθώς σήμερα υπήρχε και η αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον γενικό δείκτη να προσπαθεί να κρατηθεί στα υψηλά 8μηνου. 

“Οι μακροοικονομικές συνθήκες που επικράτησαν παγκοσμίως τους προηγούμενους μήνες, θα ισχύουν τουλάχιστον και για το α' εξάμηνο του 2023. Ήτοι, αρνητικά πραγματικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει (εκτίμηση 2023 ΟΟΣΑ: 6,6% παγκοσμίως), αλλά με εμφανή τάση αποκλιμάκωσης και υψηλότερα επιτόκια, αλλά με πιθανότερο στόχο την κορύφωσή τους σε όχι πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, αναφερόμενοι κυρίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ (εκτίμηση τελικού επιτοκίου 2023 για Ευρώπη στο 2,9%, από 2,5% και για ΗΠΑ στο 4,65%, από 4,5%).

Παράλληλα, αναμένεται και σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,2% (από 3,1% 2022) με την περιοχή του ευρώ να εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ της μόλις κατά 0,5% (από 3,3% το 2022). Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για το 2023 πτωτικό ρίσκο θα υπάρχει για τις μετοχές, προερχόμενο από την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών, καθώς η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και το αυξημένο ενεργειακό και δανειακό κόστος θα μειώσουν τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών.

Στον αντίποδα, ωστόσο, με την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και την διαφαινόμενη κορύφωση των επιτοκίων, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, σε αντίθεση με ότι έγινε φέτος.

Στο εσωτερικό τώρα, και σε αυτό το πλαίσιο, πέραν από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία στο βασικό μας σενάριο ενδέχεται να προκαλέσει μια περίοδο αστάθειας στο Χ.Α., η αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ για το 2023 εκτιμάται στο 1,6% (ΟΟΣΑ), υψηλότερη από εκείνη της Ευρωζώνης.  Επιπλέον, με το κόστος του χρέους να διατηρείται εν πολλοίς σταθερό, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίζουν την οικονομία και την κυβερνητική πολιτική να παραμένει εστιασμένη στην αύξηση των επενδύσεων, δεν βλέπουμε τον λόγο να μην είναι ο Γενικός Δείκτης μεταξύ των μετοχικών δεικτών που θα υπεραποδώσουν και το 2023", αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Το 2022 είχε 2 πολύ σημαντικές εκπλήξεις. Πρώτα ήταν ο κλάδος της Ενέργειας, όπου υπεραπέδωσε σε σχέση με τους υπολοίπους. Ένας λόγος ήταν ο πόλεμος και η νέες πολιτικές λόγω αυτού. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο τραπεζικός κλάδος που για πρώτη φορά κατάφερε να γίνει οδηγός, από ουραγός, δείχνοντας ότι ακολουθούν καλύτερες μέρες χωρίς το βάρος των ‘κόκκινων’ δανείων και χωρίς την ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Ακόμα δύο κλάδοι που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τον 2023 είναι αυτοί της πληροφορικής και των κατασκευών. Μπορεί να το 2023 είναι εκλογική χρονιά, με τον φόβο για την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, αλλά από την άλλη είναι και μία χρονιά που μπορεί εν δυνάμει να φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς, μιας και θα εισρεύσουν παθητικά νέα κεφάλαια”, όπως εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ. 

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 637,98 (+0,75%) και 632,65 μονάδων (-0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 634,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 925,62 μονάδες (+0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 923,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος στα 22,5 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΜΥΤΙΛ (+1,01%), ΑΡΑΙΓ (+1,47%), ΒΙΟ (+1,88%) και ΚΟΥΕΣ (+2,61%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,10%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΜΙΓ (+23,32%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+4,32%), ΕΚΤΕΡ (+3,77%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,53%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,38%), ΕΛΛ (+5,59%) και ΦΒΜΕΖΖ (+3,40%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της Πλαίσιο (0%) επέστρεψε στο +30%. Το κατώτατο όριο της μετοχής δεν μεταβάλλεται.