Ο Μάιος όλα δείχνουν ότι θα είναι ο έβδομος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το ΧΑ, το ράλι από την αφετηρία του περυσινού Νοεμβρίου έχει αθροιστικά κέρδη άνω του 33% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και προσεγγίζοντας το ορόσημο των 100 συνεδριάσεων, οι πιθανότητες, η χρονιά να κλείσει θετική έχουν γύρει συντριπτικά υπέρ των αισιόδοξων.
Το στατιστικό υπάρχει και είναι εξαιρετικά βαρύ: από το 1998 που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, όταν ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 10% στις 100 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς η χρονιά κλείνει πάντα θετική. Αυτό βέβαια που δεν μας λέει το στατιστικό στοιχείο είναι πόσο θετική κλείνει η χρονιά καθώς υπάρχει πάντα και η περίπτωση η συνέχεια να μην είναι ανάλογη και η αγορά να δει τα ψηλά της μέσα στο Μάιο και εν συνεχεία να πάει πιο ήπια ως το τέλος του 2025.
Φέτος δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιο ανάλογο στατιστικό σε εξέλιξη για τον S&P: όταν ο S&P -500 κερδίζει άνω του 10% στις πρώτες 100 συνεδριάσεις της χρονιάς τερματίζει στο τέλος του έτους με θετικό πρόσημο στο 85% των περιπτώσεων και έχει κατά μέσο όρο ετήσια απόδοση 8,6%, επίδοση η οποία τιμήθηκε πέρυσι (+23,3%).
Με την μόνη διαφορά ότι φέτος ο S&P-500 είναι κάτω 1,36% από την αρχή του έτους και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μέχρι αύριο καταφέρει να αλλάξει δραματικά αυτή την εικόνα.
Αυτό που μπορούμε ωστόσο να παρατηρήσουμε είναι η κατηφόρα της αγοράς μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης Τραμπ τις πρώτες 100 ημέρες ξεπερνώντας σε απώλειες το 5% γεγονός που έχει ξανασυμβεί άλλες τρεις φορές σε αλλαγές στην προεδρία των ΗΠΑ. Και τις τρεις αυτές φορές η χρονιά δεν πήγε και τόσο καλά: 1953: -5,09%, 1973: -17,87% και 2001: -14,48%.
Στον αντίποδα έχουμε την-αφόρητη- κλισαδούρα «του πούλα τον Μάιο και πήγαινε διακοπές» το οποίο κάθε άλλο παρά άστοχο είναι. Ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας για το ΧΑ από το 1998 με μέση μηνιαία αρνητική απόδοση 2,54%. Αν και είναι ο πρώτος μήνας μιας σχετικά ήρεμης χρηματιστηριακής περιόδου, ο Ιούνιος έχει στείλει αδιάβαστους τους επενδυτές τα έτη 2001 (-12%), 2002 (-11%), 2008 (-18%) 2016 (-16%) και 2022 (-9%) ενώ όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε τι έγινε στο τέλος Ιουνίου του 2015.
Στατιστικά μόνο στο 30% των παρατηρήσεων από το 1998 ο Ιούνιος κλείνει με θετικό πρόσημο ακόμα και αν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των αποκοπών των μερισμάτων η υπεροχή των πωλητών παραμένει συντριπτικά υπέρ τους.
Έχουμε επομένως δύο αντικρουόμενα στατιστικά τα οποία ωστόσο αφορούν διαφορετικές περιόδους. Αν και ο Ιούνιος είναι μήνας χαμηλού περιεχομένου από αποτελέσματα για το ΧΑ –τα οποία κράτησαν όρθια την αγορά τον Μάιο- θα είναι κρίσιμος καθώς αναμένεται η ετυμηγορία του MSCI για την κατάταξη της αγοράς στην ώριμη κατηγορία.
Και πιθανότατα αυτή η ετυμηγορία να δώσει τον πρώτο λόγο από τα θεμελιώδη στις ροές κεφαλαίων. Αν μη τι άλλο όπως δείχνουν τα πράγματα και τον Ιούνιο δεν θα πλήξουμε.