Κατακτήθηκε το Έβερεστ του Χρηματιστηρίου;

Κατακτήθηκε το Έβερεστ του Χρηματιστηρίου;

Δεν υπάρχει χρηματιστηριακή ανάλυση των τελευταίων ετών που να μην κάνει αναφορά στο επίπεδο των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Αποτελούσε τον διακαή πόθο της επενδυτικής κοινότητας για πολλούς μήνες. Και όσες φόρες οι αγοραστές είχαν καταφέρει να υπερβούν αυτήν την κορυφή και να νιώσουν πως είχαν κατακτήσει αυτό το μικρό Έβερεστ, στο τέλος είχαν συμπαρασυρθεί από μια πτωτική χιονοστιβάδα, επιστρέφοντας σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. 

Αυτήν την εβδομάδα η κατάκτηση του μικρού Έβερεστ των 900 μονάδων καθώς και η υπέρβαση του, πραγματοποιήθηκε μέσα από ένα δυναμικό ανοδικό ξέσπασμα τόσο των τραπεζών, όσο και τον δεικτοβαρών μετοχών. Σε αυτό το ξέσπασμα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό και η δημοσιοποίηση των λογιστικών καταστάσεων του Q3, που κατέδειξαν υγιή και εύρωστα χαρακτηριστικά. Έτσι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται πλησιέστερα προς το υψηλό των 971 μονάδων, παρά στο χαμηλό των 778,84 μονάδων που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων. 

Γράφημα Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών 7 ημερών

Γράφημα Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθηνών 52 εβδομάδων

Και το ερώτημα των επενδυτών είναι το αν θα καταφέρουν οι αγοραστές να διατηρήσουν τις 900 μονάδες, αν θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ή αν θα υποχωρήσουν μπροστά σε ένα νέο μαζικό κύμα πωλήσεων;

Οι ισχυροί θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό είτε έχουν κλείσει, είτε κλείνουν τα βιβλία τους, οπότε δεν έχουν έντονο το ενδιαφέρον της πραγματοποίησης επιπλέον κερδών, μέσω της ρευστοποίησης των θέσεων τους. Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, επίσης δεν επιθυμούν να πυροβολήσουν τα πόδια τους, πωλώντας τις μετοχές που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους. Επομένως το θετικό επενδυτικό κλίμα δεν κινδυνεύει από την πλευρά των θεσμικών και επαγγελματικών επενδυτών.

Το «come back» της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στηρίζεται πάνω στα θετικά αποτελέσματα, τις διεργασίες εντός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το μέλλον της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο, στις προσδοκίες για μέρισμα και στις συνεχείς αγορές από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια. Μοναδικά μελανά σημείο, η πιθανότητα αύξησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων και το αυξημένο κόστος των ομολογιακών εκδόσεων μέσω των οποίων αντλούνται κεφάλαια. 

Η άνοδος των ενεργειακών εταιρειών στηρίζεται στα θετικά αποτελέσματα και τις εξελίξεις σε θέματα εξαγορών. Έτσι τα λεγόμενα δυνατά χέρια ή έξυπνο χρήμα τοποθετείται στη ΔΕΗ, στην Tέρνα Ενεργειακή, στη Mytilineos, στη Motor Oil στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ). Οπότε δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας για υποχώρηση από αυτά τα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα με αυτές κινούνται και άλλες ισχυρές μετοχές όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και οι εταιρείες του Ομίλου της Viohalco, που παραδοσιακά προσελκύουν τους επενδυτές στο τέλος του κάθε έτους.

Με τεχνικούς όρους, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πάνω από τις 900-910 μονάδες τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κίνησης προς τις 937, από υπάρχει ένα «gap» που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πτωτικής κίνησης. Και καθώς η πορεία στα χρηματιστήρια δεν αφήνει κενά, πιθανότατα το επίπεδο των 937 μονάδων θα διασπαστεί ανοδικά. Και τότε μόνο ο Γενικός Δείκτης θα τεθεί αντιμέτωπος με τις 971 μονάδες που είναι και το υψηλό 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα και με τον ακόλουθο πίνακα από το investing.com, η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι «Strong Buy».

Τι όμως απαιτείται για να πιστοποιηθεί η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που θα μετατρέψει το επίπεδο των 900 μονάδων από χρόνια αντίσταση σε στήριξη; Η αύξηση του τζίρου των συναλλαγών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα ισχνά επίπεδα. O τζίρος για τα χρηματιστήρια είναι το πετάλι για το ποδήλατο. Χωρίς να κάνεις πετάλι πέφτεις. Έτσι και συνέχιση της ανόδου στη χρηματιστηριακή αγορά, απαιτεί υψηλό τζίρο. Αν δεν ανατραπεί ριζικά η συναλλακτική υποτονικότητα, τότε και κάτω από τις ευνοϊκότερες των συνθηκών, η επίτευξη στόχων πάνω από τις 900 μονάδες θα αποτελεί πόθο και όχι γεγονός.