Χρηματιστήριο: Πτωτικός Σεπτέμβριος ή φθινοπωρινές ευκαιρίες;
Eurokinissi
Eurokinissi

Χρηματιστήριο: Πτωτικός Σεπτέμβριος ή φθινοπωρινές ευκαιρίες;

Δυο ήταν τα κομβικά σημεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Αύγουστο που μας πέρασε. Το πρώτο σημείο ήταν ο τεράστιος όγκος συναλλαγών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του rebalancing του MSCI και το δεύτερο σημείο ήταν η εμφάνιση ισχυρών αγοραστών, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά προς τις 1264 μονάδες που αποτελούσαν ένα ευάλωτο σημείο στήριξης. 

Με αυτήν τη διπλή προίκα λοιπόν, του τζίρου των 455 εκατ. ευρώ και τη μη καθοδική διάσπαση του επιπέδου των 1264 μονάδων, η πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1300 μονάδων για μια ακόμα φορά και τον όγκο των συναλλαγών στα 77 εκατ. ευρώ.

Στα καλά που ακολουθούν, συμπεριλαμβάνονται οι αποφάσεις των δυο οίκων αξιολόγησης της DBRS και κυρίως της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια, μέχρι την απόφαση της S&P Global Ratings στις 20 Οκτωβρίου, για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Στα αρνητικά είναι τα ιστορικά στατιστικά που εμφανίζουν τον Σεπτέμβριο, σαν ένα μήνα που επιφυλάσσει απώλειες και ζημίες στους επενδυτές.

Στα θετικά, έπονται οι αναμενόμενες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων σημαντικών εταιρειών όπως είναι ο ΟΠΑΠ, η Quest και η Aegean Air. Tα μέχρι τώρα δημοσιευμένα αποτελέσματα των σημαντικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι πολύ θετικά και ενθαρρυντικά, αν εξαιρέσουμε τα συγκυριακά αποτελέσματα των δυο ενεργειακών εταιρειών που είναι δραστηριοποιούνται στο χώρο της διύλισης, δηλαδή της Motor Oil και της HelleniQ Energy.

Στα αρνητικά, εκτός από την εποχικότητα που αποτελεί όπως προαναφέραμε ένα ιστορικό χαρακτηριστικό, είναι και οι αμφιβολίες που εγείρονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας μετά από τη δημοσίευση των εκτιμήσεων της Moody’s στις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτές, οι χώρες μέλη του G-20 θα παρουσιάσουν υποχώρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης τους από το +2,7% του 2022, στο +2,5% στο 2023 και στο +2,1% στο 2024.

Σύμφωνα με την Moody’s το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά +1,9% μέσα το 2023 από +1,1% που προέβλεπε σε προηγούμενη ανάλυση της αφού διαπιστώνει σημαντικές αντοχές των βασικών οικονομικών μεγεθών και κατά +1,0% μέσα στο 2024. Το κινεζικό ΑΕΠ θα βρίσκεται στο +3,0% για το 2023 και στο +4,0% για το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται για το 2023 ανάπτυξη της τάξης του +0,7% και για το 2024 της τάξης του +1,2%. 

Οι ρυθμοί της παγκόσμιας ανάπτυξης διασώζονται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του G-20, όπως είναι η Ινδία με +6,7% για το 2023 και +6,1% για το 2024, η Ινδονησία με +5,0% και 4,9%, το Μεξικό με +3,3% και +1,9%, η Σαουδική Αραβία με +1,4% και +3,1% και η Τουρκία με +4,2% για το 2023 και +3,0% για το 2024.

Παρατηρούμε δηλαδή μέσα από τις εκτιμήσεις της Moody’s μια σαφέστατη μετατόπιση της παγκόσμιας παραγωγής από τις παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις είτε προς τη Νοτιοανατολική Ασία, είτε προς «μικρές Κίνες» όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται τόσο το Μεξικό όσο και η Τουρκία.

Αυτά όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα. Για να επιστρέψουμε στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να διερωτηθούμε σχετικά με τον υψηλότατο τζίρο της ημέρας του rebalancing που δεν οριοθετήθηκε μόνο από τις κινήσεις στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Τέρνα Ενεργειακής, λόγω της εισδοχής της πρώτης και αποχώρησης της δεύτερης από τον MSCI Greece Standard.

Οι «αναγκαστικές» συναλλαγές ήταν ύψους 179 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 108 εκατ. ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλες συναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως για παράδειγμα 24 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 21 εκατ. ευρώ στην μετοχή του ΟΤΕ, από 19 εκατ. ευρώ στην Eurobank και στον ΟΠΑΠ και 17 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. 

Και η πλειοψηφία αυτών των πράξεων έγιναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δημοπρασιών, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ήταν δηλαδή εντολές ανάμεσα σε αντισυμβαλλόμενους που γνώριζαν ακριβώς τι ήθελαν. Τι σημαίνει αυτό; Πως «άλλαξαν χέρια» μετοχές ανάμεσα σε θεσμικούς επενδυτές, αφήνοντας ικανοποιημένους, τόσο τους αγοραστές, όσο και τους πωλητές. Τους αγοραστές, διότι έπρεπε με κάθε τρόπο να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες μετοχές του MSCI. Και τους πωλητές που βρήκαν με σχετική ευκολία έτοιμους αγοραστές.

Επομένως, μέσα στον Αύγουστο, σε ένα σχετικά στενό εύρος τιμών, πέρασε ένας μεγάλος όγκος συναλλαγών πάνω σε δεικτοβαρείς μετοχές με αποκορύφωμα την ημέρα του επίσημου rebalancing. Αυτό σημαίνει πως η αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δείξει αν το πάνω χέρι το έχουν οι αγοραστές ή οι πωλητές, με τα όρια να έχουν στενέψει και μια μικρή ζώνη τιμών ανάμεσα στις 1290 και 1310 μονάδες να αποτελεί το επόμενο τεστ, για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως έγραψε και σε σχετικό του άρθρο ο Μάνος Χατζηδάκης.