Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις και απώλειες 2,92%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πιέσεις και απώλειες 2,92%

Το τραπεζικό sell- off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απόρροια της απότομης, μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank, δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,92%.  Αρνητικός πρωταγωνιστής είναι ο δείκτης των τραπεζών ο οποίος χάνει 5,51%, και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 738,82 μονάδων. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται με πτώση μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη, στις 2.471,76 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 3,16%.

Σημειώνεται ότι τον φόβο στο επενδυτικό κοινό δημιούργησαν τα κύματα της τραπεζικής κρίσης, που εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ, προχώρησαν στην Ελβετία και σήμερα στη Γερμανία, ενώ έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και οι πρώτες ανησυχίες για τη σταθερότητα του συνόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών, ως άμεση επίπτωση των διεθνών κλυδωνισμών. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν αναλυτές της αγοράς ο ακίνδυνος μιας συστημικής κρίσης είναι, πλέον, ορατός, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι στην παρούσα φάση καλά θωρακισμένες.

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι στιγμής πορεία των τραπεζικών μετοχών οι Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν  απώλειες 5,71% και 5,55% αντίστοιχα, ενώ λίγο μικρότερη είναι η πτώση στην Alpha Bank με 5,30% και την Εθνική Τράπεζα με 4,95%.

Πού οφείλεται η «βουτιά» στην Deutsche Bank

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε έως και 14,3%, μετά την εκτίναξη των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.

Οι μετοχές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου - μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της - εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε τιμολογηθεί από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός κατέγραψε αιφνιδιαστικό άλμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.