Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου στο πρώτο μισό της συνεδρίασης επικράτησαν οι εναλλαγές προσήμων και οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ στο δεύτερο μισό οι αγοραστές έδειξαν περισσότερο κινητικοί, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν σε θετική μεταβολή και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο της αναβάθμισης – έκπληξης του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch, σε «ΒΒ+», από «ΒΒ» με το outlook να παραμένει σταθερό, φέρνοντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Η Fitch προβλέπει ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα φθάσει στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Ο οίκος αναμένει σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού από 9,3% το 2022, σε 5% το 2023 και 1,5% το 2024, ενώ δεν δείχνει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις: 3 Μαρτίου 2023 – Scope Ratings, 10 Μαρτίου 2023 – DBRS, 17 Μαρτίου 2023 - Moody's, 21 Απριλίου 2023 - Standard and Poor's, 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standad and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch. 

Υπενθυμίζεται ότι οι οίκοι DBRS και Standard and Poor’s έχουν κατατάξει την Ελλάδα μία μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα τρεις βαθμίδες από την επενδυτική.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, «η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο τρέχον έτος και αυτό θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων, ενώ θα επιτρέψει σε μεγάλους θεσμικούς του εξωτερικού να επενδύσουν σε ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, ενώ δεν αποκλείεται η επιστροφή του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών. Ως γνωστόν και βάσει του καταστατικού τους, σημαντικός αριθμός από επενδυτικά κεφάλαια, δεν μπορούν να επενδύσουν σε αναδυόμενες αγορές χωρών που δεν έχουν και επενδυτική βαθμίδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης αυξάνει το δυνητικό μέγεθος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν την ελληνική οικονομία και βελτιώνει την προοπτική κερδοφορίας των εταιρειών.

Τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής που ανακοινώνουν οι εισηγμένες στο Χ.Α. και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοικήσεων για την χρονιά που ξεκίνησε.

Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να εισέρχεται σε νέα φάση, με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, με την αγορά να προσδοκά και στην διανομή μερίσματος, μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι καταθέσεις και … στο βάθος φαίνονται νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Από την άλλη, ο παράγοντας πολιτικές εξελίξεις δείχνει να μπαίνει στην εξίσωση, αλλά αυτό δεν επηρεάζει, για την ώρα τουλάχιστον, την ψυχολογία της αγοράς, η οποία καθοδηγείται από δυναμική και επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται ότι επιταχύνονται και από τον μειούμενο πολιτικό χρόνο.

Στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, δεν μπορούν να αποκλειστούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και η αγορά να αναζητήσει νέους «ταγούς» (μετοχές που θεωρητικά έχουν μείνει πίσω) που θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή των traders. Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο συσσώρευσης – ήπιας υποχώρησης, πριν η αγορά δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών, αν σε αυτό βοηθήσει και το διεθνές κλίμα.

Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,94%).

Στις αγορές εξέρχεται η Alpha Bank, η οποία ετοιμάζεται να εκδώσει το πρώτο ομόλογο του 2023, με σκοπό να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα έχει ήδη δώσει εντολή στις Citi, Barclays, Bank of America Securities και JP Morgan να “τρέξουν” τη σχετική διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της Ελλάκτωρ (-4,81%) ανακοίνωσε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

«Ως θετική έκπληξη λαμβάνεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, ενώ παράλληλα  στηρίζει και το ήδη καλό κλίμα στο Χ.Α. Στο επίκεντρο, την τρέχουσα εβδομάδα, θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη), αλλά και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένουμε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Οι αυξήσεις αναμένονται μικρότερης κλίμακας, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα κατά 0,25% στις  ΗΠΑ, ενώ κατά 0,5% αναμένεται να αυξηθούν σε Ευρώπη και Αγγλία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από σήμερα λειτουργεί ξανά η αγορά της Κίνας. Στο εσωτερικό, αναβαθμίζουμε ελαφρώς το άνω όριο των εκτιμώμενων τιμών για τον ΓΔΧΑ στις 1050 μονάδες λόγω αυξημένης μεταβλητότητας, αλλά διατηρούμε το κάτω εύρος στα επίπεδα των 930 μονάδων Συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διόρθωση τιμών», σημειώνει η Leon Depolas Sec.

«Η τρέχουσα εβδομάδα κυριαρχείται στην οικονομική ειδησεογραφία από τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Στις 31 Ιανουαρίου η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%), ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης, πιθανότατα κατά 0,50%. Κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών, η Αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά, με τους αγοραστές να ‘καθαρίζουν’ εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων. Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης, ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή, παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες, καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του ΓΔ που καθιστούν επισφαλή την προβολή της.

Παρόλα αυτά η Αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον, με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο, εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής Αγοράς (bull market), αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις, η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα, που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς», σημειώνει η Beta Sec.

Την κάλυψη του τίτλου της Jumbo επανεκκινεί η Optima Bank σε έκθεσή της, στην οποία θέτει σύσταση “buy” και τιμή-στόχο στα 22,7 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η εισηγμένη εισέρχεται στο 2023 με θετικό momentum, δημιουργώντας περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των διανομών μερισμάτων τα επόμενα χρόνια. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει το 2023 πωλήσεις 1,01 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4%, EBITDA ύψους 323,8 εκατ. ευρώ (άνοδος 2% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 225,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%. Παράλληλα, προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 7,7% και των EBITDA κατά 5,1% έως το 2026.

Στις κορυφαίες της μετοχικές επιλογές τοποθετεί τον τίτλο της Mytilineos η Eurobank Equities, με σύσταση "buy", ενώ ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 30,5, από 25,6 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προχωρά σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εταιρείας, προβλέποντας EBITDA ύψους 907 εκατ. ευρώ εφέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024.  

Ερχόμενοι στα στατιστικά, ο ΔΤΡ αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 744,02 μονάδες (-0,85%), η λήξη της συνεδρίασης τον βρήκε στο υψηλό ημέρας και στις 759,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,22%.

Μεταξύ 1.014,37 (-0,11%) και 1.024,76 μονάδων (+0,91%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.024,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,91%.

Ο τζίρος στα 91 εκατ., από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη οι ΠΕΙΡ (+2,80%), ΜΥΤΙΛ (+2,94%), ΕΛΠΕ (+2,10%) και ΟΠΑΠ (+2,65%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,81%), ΚΟΥΕΣ (-1,33%) και ΣΑΡ (-2,01%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΠΡΟΦ (+7,47%), ΑΒΑΞ (+4,84%), ΕΛΣΤΡ (+4,13%) και ΦΡΙΓΟ (+3,77%).

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Πλ. Θράκης (+0,11%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, €0,0697835797 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0662944007 ανά μετοχή).