Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 1,43% - Προβληματίζει ο τζίρος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 1,43% - Προβληματίζει ο τζίρος

«Η First Citizens BancShares συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank», όπως δήλωσε η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) και η ανακοίνωση αυτή αποδείχθηκε αρκετή για να επαναφέρει τους αγοραστές στον τραπεζικό κλάδο και τις ευρωπαϊκές αγορές σε θετικό πρόσημο, κίνηση την οποία ακολούθησαν και οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, κινούμενοι μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.037,22 μονάδες (+1,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.035,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 757,51 μονάδες (+2,89%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 755,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,59%. Ο ιδιαίτερα χαμηλός ο τζίρος, περιορίστηκε στα 49 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν «πακέτα», δείχνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών επενδυτών παραμένει επιφυλακτική και η κίνηση των αποτιμήσεων προς υψηλότερα επίπεδα, ήταν τεχνικού χαρακτήρα και από χαρτοφυλάκια που θα ήθελαν υψηλότερες τιμές και λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τάση πρέπει να εξετάζεται μέρα με τη μέρα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο που οι πολιτικές εξελίξεις - εκτιμήσεις, μπορούν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα τις επιχειρηματικές και οικονομικές ειδήσεις, έστω και αν οι τελευταίες διατηρούν μέρος του ενδιαφέροντος, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με την επιφυλακτικότητα κυρίαρχη και το κλίμα ρευστό στις διεθνείς αγορές, απαιτείται αυξημένος βαθμός ετοιμότητας, κυρίως από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μένει να φανούν οι επόμενες επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και αν θα διατηρηθεί η αταλάντευτη στάση που συνεχίζουν να τηρούν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Αναπόφευκτη η στροφή των ενεργών traders σε πιο επιφυλακτικές κινήσεις που, ναι μεν προσμετρούν τα οικονομικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, όμως λείπουν οι πιο επιθετικές πρωτοβουλίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθεί η πολιτική ορατότητα σχηματισμού του επόμενου κυβερνητικού σχήματος. Τα εταιρικά αποτελέσματα και τα επιχειρηματικά deals έρχονται να παράσχουν στηρίγματα στην αγορά, η οποία σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις.

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει σε λίγο αποτελέσματα, ενώ την Τρίτη ανακοινώνει η Σαράντης. Την Τετάρτη ακολουθούν οι Entersoft και Μοτοδυναμική, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη 2022 η MIG. Την Παρασκευή οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις κλείνουν με τις δημοσιεύσεις των Premia Properties και Space Hellas, αναφέρει η Beta Sec.

«Για εκείνους τους επενδυτές που θέλουν να εκφράσουν την bullish άποψή τους για τις προοπτικές της Ελλάδας, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε ελληνικούς τίτλους, σε συγκεκριμένες διάρκειες», σημειώνει σε νέα της έκθεση η JP Morgan.

Την κάλυψη της Cenergy ξεκίνησε η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ δίνοντας σύσταση «αγοράς» και τιμή - στόχο τα 5 ευρώ και εστιάζοντας, στην υψηλή διεθνή ζήτηση για δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που απαιτούνται κατά τα επόμενα χρόνια και στον υπερδιπλασιασμό του ανεκτέλεστου υπολοίπου υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων, από το 2021 έως σήμερα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Πειραιώς (+3,72%),  Eurobank (+2,94%),  Alpha Bank (+2,75%), Jumbo (+2,84%), Aegean Airlines (+3,83%), Autohellas (+2%), TITC (+2,12%), ΕΛΧΑ (+2,58%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2%).

Με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνοι οι ΔΕΗ (-1,03%), Ελλάκτωρ (-0,24%), Helleniq Energy (-0,14%), Lamda Development (-0,80%), ΕΥΔΑΠ (-0,15%) και ΟΤΕ (-0,08%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι ΓΚΜΕΖΖ (+6,04%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+6,67%), ενώ ξεχώρισαν θετικά και οι Premia Properties (+2,74%) και Πλαστικά Θράκης (+2,29%). Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Attica Bank (+3,92%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων, με έκδοση 35.062.731 νέων (ΚO) μετοχών, σε αναλογία 3,51640385951927 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε μία 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή, σε τιμή διάθεσης μετοχής €13,50.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 30/3/2023 έως και 24/4/2023 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χ.Α. ορίστηκε από 30/3/2023 έως και 19/4/2023.