Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη πτώση 0,27% με την πληροφορική στο επίκεντρο
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη πτώση 0,27% με την πληροφορική στο επίκεντρο

Μετά τα χθεσινά νέα υψηλά 13 ετών, που κατέκτησε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ήπιες και απόλυτα ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κίνηση επιμέρους τίτλων.

Και όπως όλα δείχνουν, η αγορά θα συνεχίσει να έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις επιδόσεις του γενικού δείκτη, αλλά και διότι, όπως τόνισε γνωστός εγχώριος διαχειριστής, «τα χαρτιά συνεχίζουν να πληρώνουν τα στοιχήματα των επενδυτών τους. Και όταν οι επενδυτές επιβεβαιώνεται ότι διαβάζουν σωστά την αγορά και δεν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις, μένουν στις θέσεις τους και τις υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία».

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, «η συμπεριφορά των περισσοτέρων μετοχών στο ταμπλό δείχνει ότι επίκειται ανοδική συνέχεια, υπό το πρίσμα της αναμενόμενης κερδοφορίας και για το τρέχον έτος και των σημαντικών μερισματικών διανομών, ειδικά από εταιρείες που έχουν μακρά παράδοση σε αυτή τη μερισματική πολιτική. Ασφαλώς και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα συνεχίσουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην, εν εξελίξει, διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς, στα φημολογούμενα deals, με τον κλάδο της πληροφορικής να βρίσκεται «πρώτο τραπέζι πίστα», μετά το deal της Entersoft με την Olympia και στα αναμενόμενα αποτελέσματα των εισηγμένων, που αναμένεται να πυκνώσουν από αύριο.

Η προσοχή και στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που δείχνουν να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ, την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά το Χ.Α. και τη βραχυπρόθεσμη τάση, η ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς θεωρείται κομβική εξέλιξη για όλη τη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ο τραπεζικός επανέρχεται πλέον για τα καλά στην κανονικότητα, φεύγοντας από τον «στενό εναγκαλισμό» του δημοσίου. Άλλωστε, είναι ο κλάδος που οριοθετεί, στον μέγιστο βαθμό, το momentum της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία παραμένει τραπεζοκεντρική.

«Η περαιτέρω ανοδική πορεία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη, τη βαθύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και τις επενδύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.436,44 (+0,11%) και 1.428 μονάδων (-0,48%) και έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,27%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 124 εκατ., από τα οποία τα 32,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Coca Cola (+1,46%), HelleniQ Energy (+2,10%), Quest (+6,24%), Cenergy (+2,70%) και ΕΥΔΑΠ (+1,26%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,13%), Eurobank (-1,53%), Πειραιώς (-1,52%), Aegean Airlines (-1,56%), ΕΛΧΑ (-1,11%), ΟΠΑΠ (-1,62%), ΟΤΕ (-1,02%) και Mytilineos (-1,80%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των Q&R (+14,86%), Frigoglass (+9,82%), Ίλυδα (+9,49%) και ΤτΕ (+5,46%).