Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες πιέσεις (-0,62%) λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εισαγόμενες πιέσεις (-0,62%) λόγω πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Διορθωτικές κινήσεις για τρίτη διαδοχική μέρα στη Λεωφόρο Αθηνών, με την αγορά να παρουσιάζει εμφανή σημάδια κόπωσης, ύστερα από τη διαρκή άνοδο όλου του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και λόγω των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η εγχώρια αγορά έδειξε να συντονίζεται με τις ελεγχόμενες απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους traders να παίρνουν σημαντικά κέρδη, χωρίς να κινούνται επιθετικά. Άλλωστε η συγκράτηση που παρατηρείται στις ρευστοποιήσεις, αποτυπώνεται και στη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, στις διορθωτικές συνεδριάσεις.

Σημαντικό ρόλο στο σημερινό αρνητικό πρόσημο του ΓΔΧΑ, έπαιξαν και τα στοιχεία του πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αποκλιμάκωση μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό 3,1%, επιβραδύνοντας μεν από το 3,4% του Δεκεμβρίου, αλλά κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για υποχώρηση στο 2,9%.

Ο δομικός δείκτης των τιμών, που δεν προσμετρά τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 3,9% ετησίως την ώρα που η αγορά περίμενε επιβράδυνση στο 3,7% τον Ιανουάριο. Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός πληθωρισμός εμφάνισε αύξηση κατά 0,3% στη σύγκριση Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου, επιταχύνοντας από το +0,2% που είχε προηγηθεί και που οι αναλυτές περίμεναν ότι θα επαναληφθεί.

Εν τω μεταξύ, χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκε η χθεσινή τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI για τον ελληνικό βασικό δείκτη MSCI Standard Greece. Ωστόσο, στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης (Small Cap Index) του MSCI μπήκαν οι μετοχές των Intrakat και Intralot. Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη.

Να σημειωθεί και το rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες της σημερινής συνεδρίασης, λόγω εισόδου της μετοχής του Δ.Α.Α. (+0,11%) στους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές επισημαίνοντας πως «αν και το Χ.Α. έρχεται από πολύ σημαντικά κέρδη, η ανοδική κίνηση δεν συνοδεύτηκε από υπερβολές και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αποτιμήσεις δικαιολογούνται πλήρως από τα θεμελιώδη και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών.

Οι ελληνικές μετοχές, που λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, δεν ακολούθησαν το πολυετές ‘bull market’ των διεθνών αγορών, τώρα έχουν ανοίξει πεδίο ανοδικής διόρθωσης, κάτι το οποίο επισημαίνουν και πολλοί από τους ξένους επενδυτικούς οίκους και που επιβεβαιώθηκε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Τεχνικά, η πρόσφατη κορυφή των 1.410 μονάδων έδωσε διορθωτική κίνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταφρασθεί αρνητικά, καθώς εταιρικά αποτελέσματα, placements και ομολογιακά δάνεια, βρίσκονται στην ατζέντα της εγχώριας αγοράς, ενώ το σχετικό χαμήλωμα των συναλλαγών, δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους traders να σηκώσουν ρευστότητα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Απλά περιμένουν καλύτερες αποτιμήσεις για να επανατοποθετηθούν, πιθανότατα, σε τίτλους που ήδη έχουν «τρέξει» και υποστηρίξει την τελευταία ανοδική κίνηση.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.396,42 (+0,17%) και 1.383,44 μονάδων (-0,76%)  και έκλεισε στις 1.385,47 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,62%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 135 εκατ., από τα οποία τα 24,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ (+3,91%), Πειραιώς (+0,69%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,28%), ΕΛΧΑ (+2,53%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,58%) Aegean Airlines (+0,64%) και Coca Cola (+0,08%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-2%), Cenergy (-2,76%) και TITC (-2,37%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΕΥΑΘ (+2,42%), Πετρόπουλου (+1,97%) και Αλουμύλ (+1,11%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 1.142.026 νέες (KΟ) μετοχές της Alpha Bank (-1,35%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 101 στελέχη της Εταιρείας, σε τιμές διάθεσης μετοχής €0,29 & €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.352.839.697.