Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,14%, αλλά εβδομαδιαία κέρδη 0,67%
Shutterstock
Shutterstock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,14%, αλλά εβδομαδιαία κέρδη 0,67%

Η πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι χαρακτηρίστηκε από το στενό εύρος κίνησης του γενικού δείκτη, με το όποιο ενδιαφέρον των ενεργών επενδυτών να εστιάζει στους όρους διάθεσης του 27% της Πειραιώς, από το ΤΧΣ και στην επιλεκτική κίνηση επιμέρους μετοχών. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.427,37 (+0,18%) και 1.421,03 μονάδων (-0,26%) και έκλεισε στις 1.422,75 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,14%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 89 εκατ., από τα οποία τα 17,6 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Σε επίπεδο εβδομάδας (έκτη συνεχόμενη ανοδική), ο δείκτης σημείωσε κέρδη 0,67%.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς, «το placement της Τράπεζας Πειραιώς είναι το μεγάλο γεγονός των επόμενων ημερών, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το ‘πράσινο φως’ για τη διάθεση και του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Η επενδυτική κοινότητα έχει αποφασίσει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διάθεση του ‘πακέτου».

Αξίζει υπενθύμισης ότι αν εξαιρεθεί η χθεσινή, έντονα, ανοδική συνεδρίαση, η αγορά όλες τις προηγούμενες ημέρες, μετά τις 20 Φεβρουαρίου, είχε διορθώσει αρκετά, ασχέτως αν αυτό δεν είχε αντανάκλαση στον γενικό δείκτη, καθώς ο τελευταίος έπαιρνε βοήθειες από το συνεχιζόμενο «rotation» στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι διεθνείς δείκτες – σηματωροί, που κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εκτιμούν πως αργά, ή γρήγορα τελειώνει η πολιτική υψηλών επιτοκίων, από τις κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα σημαντικά κεφάλαια να μεταφέρονται στις αγορές μετοχών.

«Ο Φεβρουάριος ήταν άλλος ένας ισχυρός μήνας για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, με αρκετές μεγάλες μετοχές και δείκτες σε υψηλά ρεκόρ», εξηγεί η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Μεταξύ αυτών των αγορών, ο δείκτης στην Ιαπωνία, Nikkei-225 (άγγιξε για πρώτη φορά τις 40.000 μονάδες) και ο ελληνικός Γενικός Δείκτης  «κλέβουν» την παράσταση σε αποδόσεις για το 2024 με +17,1% και +10,18%, αντίστοιχα.

Αμετάβλητος διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης εμφάνισε επιβράδυνση, αλλά όχι στον βαθμό που περίμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, o Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% ετησίως τον Φεβρουάριο, όσο και τον Ιανουάριο. Σε σύγκριση μήνα ο δείκτης εμφάνισε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% από τον Ιανουάριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ΔΤΚ έτρεξε με 2,6% ετησίως, μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενα τα νέα, δεν έφεραν κάποια ιδιαίτερη αντίδραση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως «οι επενδυτές δείχνουν εξοικειωμένοι με το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα, στις χρηματικές διανομές των τραπεζών και στις επιδόσεις των εταιρειών που εμπλέκονται με την τεχνητή νοημοσύνη».

Στα δικά μας, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, έλειψαν οι πολλές ακραίες, ημερήσιες μεταβολές και το ενδιαφέρον περιορίστηκε στην κίνηση από μικρό αριθμό τίτλων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Aegean Airlines (+1,27%), Viohalco (+1,17%), Quest (+1,25%), Motor Oil (+2,27%), Cenergy (+2,78%), ΕΥΔΑΠ (+2,54%), ΟΠΑΠ (+1,36%) και Σαράντης (+3,38%).

Από τους τίτλους που υποχώρησαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-2,06%), ΔΕΗ (-1,08%), Coca Cola (-1,96%) HelleniQ Energy (-2,26%), ΕΛΧΑ (-1,55%) και ΟΤΕ (-1,86%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι τίτλοι των ΣΙΔΜΑ (+7,31%), Realcons (+4,57%), Q&R (+4,34%) και Profile (+4,07%).