Ελεγχόμενη διόρθωση με απώλειες 0,69%
Xρηματιστήριο Αθηνών

Ελεγχόμενη διόρθωση με απώλειες 0,69%

Ο Dow Jones, ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο με κέρδη 13,95% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από τον Ιανουάριο του 1976. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 7,99% και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο +3,90%. 

«Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση διεθνώς, στο περιβάλλον όλων των Assets (μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και νομισμάτων) κατέγραψε το χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβριο, μετά τον ρωσικό δείκτη MOEX, σημειώνοντας άλμα 10,26%. Παράλληλα, στο χρηματιστηριακό 10μηνο, η ελληνική αγορά ξεχωρίζει στην έκτη θέση ανάμεσα σε όλα τα Assets διεθνώς και στην τρίτη σε επίπεδο χρηματιστηρίων (μετά τον Bovespa της Βραζιλίας και το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας) σημειώνοντας απώλειες μόλις 2,13% τη στιγμή που η βουτιά σε Nasdaq, Hang Seng, MOEΧ και MSCI αναδυόμενων αγορών ξεπερνά το 20%», σημειώνει η Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο στόχο του 2%».

«Η παγκόσμια ανάπτυξη θα απογοητεύσει και η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση, με αποτέλεσμα περισσότερο πόνο για τις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως. Οι περισσότεροι βασικοί δείκτες θα υποχωρήσουν κατά 5% - 10% φέτος και κατά 10% επιπλέον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», όπως σημειώνει η Capital Economics.

Από την άλλη, «η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές χρέους το 2023, εκδίδοντας νέες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις», δήλωσαν στο Reuters κυβερνητικές πηγές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, «κλάδος - κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που σταδιακά εισέρχεται σε περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση».

Παρά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών δεν έδειξαν, σήμερα, διάθεση να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ σαφώς πιο περιορισμένες ήταν οι πρωτοβουλίες των αγοραστών τόσο στα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, blue chips, όσο και σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ήταν απόλυτα αναμενόμενο να επικρατήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, παρά την θετική εικόνα των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

«Ο ΓΔΧΑ συνεχίζει ανοδικά, κυρίως με την συνεισφορά δεικτοβαρών εισηγμένων.  Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία θα είναι  η περιοχή των 900 μονάδων, η οποία αποτελεί και την προηγούμενη τοπική κορυφή. Δεδομένου ότι ο Νοέμβριος είναι στατιστικά ένας καλός μήνας για τις διεθνείς μετοχές και για τον ΓΔΧΑ και με ενδεχόμενο οι μεθεπόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να είναι περισσότερο μετριοπαθείς, πιθανολογούμε για ανοδική προσπάθεια πάνω από την προαναφερόμενη περιοχή», αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

Την τιμή - στόχο των 15,9 ευρώ και τη σύσταση «buy» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ επαναδιατυπώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές. Η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυρό τρίτο τρίμηνο, με άνοδο πωλήσεων 4% στο έτος και 11% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα EBITDA εκτιμώνται στα 191 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9%, οδηγώντας σε καθαρά κέρδη 112 εκατ. ευρώ, ανεβασμένα κατά 17% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αναμένει πολύ ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 139 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη είναι σε τροχιά για να εμφανίσει EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ, στο σύνολο της ετήσιας χρήσης.

Νέα τιμή  - στόχο στα 4,2 ευρώ ανά μετοχή, από 4,1 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση «buy», θέτει για την Εθνική Τράπεζα η Goldman Sachs.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 607,85 (+0,59%) και 595,13 μονάδων (-1,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 600,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο ΓΔΧΑ, κινήθηκε μεταξύ 877,03 (+0,32%) και 865,45 μονάδων (-1,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 868,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος στα 55 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΥΡΩΒ (+1%), ΕΥΔΑΠ (+0,97%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,43% και νέα ιστορικά υψηλά), ΜΟΗ (+0,92%), ΟΛΠ (+0,62%) και ΟΤΕ (+0,06%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,57%), ΕΛΠΕ (-5,64%), ΛΑΜΔΑ (-2,77%) και ΜΥΤΙΛ (-2,18%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΣΠΙ (+4,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+4,26%), ΑΛΜΥ (+3,24%) και ΠΕΡΦ (+2,83%).

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών και μόλις 4 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της «HELLENiQ ENERGY Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών» (-5,64%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2022, €0,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,38 ανά μετοχή).