Άλμα 2,16% με «οδηγό» τις τράπεζες
<p>Χρηματιστήριο Αθηνών</p>

Άλμα 2,16% με «οδηγό» τις τράπεζες

Οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις για τις αντοχές του ευρωπαϊκού και ελληνικού τραπεζικού συστήματος που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο CNBC, αλλά και η σημερινή υποστηρικτική έκθεση της DBRS, φαίνεται ότι έδωσαν σημαντικά στηρίγματα στην ψυχολογία των αγοραστών και κατ΄ επέκταση και στην προσπάθεια αντίδρασης που συνεχίστηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, απίθανο θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν σημαντική πίεση, όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους, χάρη στην ισχυρή καταθετική βάση και τα επαρκή επίπεδα ρευστότητας, όπως σημειώνει σε σημερινή του έκθεση.

Από την άλλη, η Moody's αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών θα καταγράψουν ευρεία άνοδο το 2023, ιδίως το πρώτο εξάμηνο. Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση και στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο οίκος διατηρεί αξιολόγηση «Ba2» για Alpha Βank (stable), Eurobank (positive) και Εθνική (positive) και αξιολόγηση «Ba3» με σταθερό outlook για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Optima Bank παραμένει θετική για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, αλλά στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά κρατά στάση "βλέποντας και κάνοντας” σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τονίζοντας ότι η ορατότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον παραμένει χαμηλή.

Με βάση τα παραπάνω και τα guidance των τραπεζών, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και τις τιμές-στόχους για τις τρεις τράπεζες σε 1,48 ευρώ για την Alpha, σε 1,40 ευρώ για τη Eurobank και σε 2,80 ευρώ για την Πειραιώς. Αντίθετα, η Optima υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε «ουδέτερη», από «αγορά» προηγουμένως, διατηρώντας την τιμή-στόχο στα 4,64 ευρώ.

Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται και από αρκετούς αναλυτές είναι ότι μετά από μια «καταιγίδα» σαν αυτή που πέρασε ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς, είναι λογικό να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ οι αγορές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ταυτόχρονα περιμένουν τα αποτελέσματα από την διήμερη συνεδρίαση της Fed, για τον καθορισμό των επιτοκίων, που ξεκίνησε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον γενικό δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 1.049,7 μονάδων (+2,16%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τραπεζικός δείκτης, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 798,96 μονάδες (+5,43%), ενώ ολοκλήρωσε της συνεδρίαση τις 791,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,38%.

Ο τζίρος στα 116 εκατ., από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+5,26%), Eurobank (+4,65%), Viohalco (+3,11%), Quest (+5,04%), Motor Oil (+4,64%), TITC (+3,28%), Πειραιώς (+5,21%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+5,24%), ΔΕΗ (+3,77%), Ελλάκτωρα (+7,34%) και Τέρνα Ενεργειακή (+3,06%).

Μοναδικοί τίτλοι με απώλειες από την υψηλή κεφαλαιοποίησης οι Coca Cola (-0,25%) και Jumbo (-6,89%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-6,89%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €1,1550 ανά μετοχή, ή καθαρό ποσό €1,09725 ανά μετοχή.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν θετικά οι ΑΝΕΚ (+8,33%), Frigoglass (+6,06%), Profile (+5,90%), Centric (+5,71%), Performance (+5,69%), Cenergy (+4,01%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,56%), Τεχν. Ολυμπιακή (+5,05%) και Intrakat (+4,72%).