Αγοραστές με εισροές 200 εκατ. ευρώ οι ξένοι στο δίμηνο
Χρηματιστήριο Αθηνών

Αγοραστές με εισροές 200 εκατ. ευρώ οι ξένοι στο δίμηνο

Τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου για τις συναλλαγές του Φεβρουαρίου επιβεβαίωσαν την αίσθηση που επικρατούσε στην αγορά. Οι ξένοι όχι μόνο δεν μείωσαν την παρουσία τους στην αγορά, αλλά συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό εισροών τις αγορές τους. Ο Φεβρουάριος έδειξε εισροές 102,2 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εισροές στα 200 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Οι επενδυτές λιανικής με ελληνικό ΑΦΜ είχαν εκροές 104 και 146 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο και το δίμηνο. Τα ελληνικά αμοιβαία ήταν καθαροί πωλητές με 27 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 53 εκατ. ευρώ το δίμηνο ενώ εισροές παρατηρούνται από τις αγορές ιδίων οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Η παρουσία των ξένων στις συναλλαγές αυξήθηκε στο 56,4% από 54,5% τον Ιανουάριο. Το γεγονός αυτό καθώς και οι εισροές αποδίδεται και στην προσθήκη της Motor Oil στον δείκτη MSCI στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά την οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος της χρονιάς με 377,6 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η καλύτερη από την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση MSCΙ στην τελευταία συνεδρίαση του περυσινού Μαΐου. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις κεφαλαιοποιήσεις αυξήθηκε κατά μία μονάδα στο 67,16% τον Φεβρουάριο επιστρέφοντας στα επίπεδα του Απριλίου του 2020. 

Η Φρανκφούρτη έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση των συναλλαγών από το εξωτερικό με 1,048 δις ευρώ ενώ το Λονδίνο παραμένει δεύτερο με 891 εκατ. ευρώ με καθαρές εισροές 58 και 107 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από τα δύο αυτά χρηματοοικονομικά κέντρα από 48 λογαριασμούς διενεργήθηκε το 37,8% των συναλλαγών του ΧΑ. Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι στις χώρες που συμμετείχαν στις συναλλαγές του Φεβρουαρίου με πολύ μικρά ποσοστά εμφανίζονται κωδικοί από Ρωσία, Ζάμπια, Ιορδανία και Τουρκία.

Οι ενεργοί κωδικοί αυξήθηκαν στους 28.333 από 24.422 τον Ιανουάριο και είναι μια αρκετά ενθαρρυντική μέτρηση καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα δεν υπήρξε κάποια Δημόσια Εγγραφή που να ενεργοποιήσει (ως είθισται) κωδικούς που κινούνται μόνο σε ανάλογα γεγονότα. Για τις χρηματιστηριακές ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικός μήνας καθώς το μέσο πινακίδιο αυξήθηκε στα 2.954 ευρώ από 2.839 ευρώ τον Ιανουάριο και είναι ο καλύτερος μήνας από τον Μάιο του 2019 (3.578 ευρώ). Τον Φεβρουάριο «κόπηκαν» 866.818 πινακίδια (Ιανουάριος 679.713) και σε αυτό βοήθησε και το ράλι των μικρών σε αξία χαρτιών που έχουν ένα ειδικό κοινό. 

Οι δύο πρώτοι μήνες έτρεξαν με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 110,9 εκατ. ευρώ ενώ ο Μάρτιος βρίσκεται αισθητά υψηλότερα, στα 126,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικά έσοδα από εταιρικές πράξεις δεν έχουμε ωστόσο έχουμε αύξηση στις κεφαλαιοποιήσεις: Στις 40 πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς η μέση κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρίσκεται στα 71,3 δις ευρώ από 63,3 δις ευρώ το 2022 αυξάνοντας τις συνδρομές των εισηγμένων προς τον πάροχο τις αγοράς. Συμπερασματικά η ΕΧΑΕ έχει κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στα έσοδα της χρονιάς. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο, όχι μόνο για τη χρήση αλλά για τη μακροπρόθεσμη πορεία των εσόδων αφού στο παρελθόν η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΕΧΑΕ δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.