Σημίτης – σιμίτι

Σημίτης – σιμίτι

Ο Σημ, σύμφωνα με την Βίβλο, ήταν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους γιους του Νώε, που έζησαν μετά τον κατακλυσμό και είναι ο γενάρχης των λαών που έδρασαν αρχικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας. Από αυτόν προήλθαν οι λεγόμενοι Σημίτες ή οι σημιτικοί λαοί, δηλαδή οι Ασσύριοι, οι Φοίνικες, Αραμαίοι και στην συνέχεια οι Άραβες, οι Εβραίοι κ. ά.

Σημίτες, όμως, σήμερα θεωρούμε κυρίως όσους έζησαν στην αραβική χερσόνησο, κυριάρχησαν σε αυτήν και εκσημίτισαν πολλούς άλλους λαούς που κατοικούσαν εκεί. Ανθρωπολογικά ανήκουν στην λευκή φυλή, παρόλο που με τις επιμειξίες έχασαν πολλά από τα αρχικά τους χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο όρος Σημίτης χρησιμοποιείται, για να δηλώσει ειδικά τους Εβραίους. Έχουμε ως λεκτικούς τύπους και τον σημιτισμό και αντισημιτισμό, τις σημιτικές γλώσσες, πιο διαδεδομένη από τις οποίες είναι η αραβική. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των γλωσσών αυτών είναι ότι, κατά κανόνα, γράφονται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ο σημιτικός, σημιτισμός αποτελούν μεταφορά στα ελληνικά του γαλλικού semitique.

Από τον Σημίτη, ας πάμε και στο ομόηχό του σιμίτι, το μικρό κουλούρι με σουσάμι. Αυτό βγαίνει από την τουρκική λέξη simit, που μπορεί με την σειρά της να προέρχεται από το ελληνικό ? σεμίδαλις, το νεοελληνικό σιμιγδάλι, το λεπτοκοσκινισμένο αλεύρι. Πολλές φορές έχουμε σταματήσει στον σιμιτζή, (από την τουρκική semici), τον κουλουρά ή κουλουρτζή.

Σημίτης και σιμίτι, ομόηχες λέξεις, αλλά όχι ταυτόσημες.