Η επόμενη μέρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Η επόμενη μέρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

Αν η καινοτομία είναι αυτή που σήμερα οδηγεί το επιχειρείν, η υποστήριξη και η επιβράβευσή της είναι αυτές που κρατούν ζωντανό το σπόρο των νέων ιδεών, των καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών που μετεξελίσσουν την έμπνευση σε επιχειρηματικό σχεδιασμό, διαμορφώνοντας το «καύσιμο» για την επιχειρηματικότητα. Στη χώρα μας, η Εθνική Τράπεζα έχει εντάξει εδώ και 12 χρόνια την καινοτομία στο εταιρικό της DNA, στηρίζοντας έμπρακτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι μία μόνο από τις δράσεις του προγράμματος, που αυτή την περίοδο «ψάχνει» να βρει τις ιδέες του μέλλοντος που θα βελτιώσουν εντυπωσιακά τη ζωή μας. Με τη σφραγίδα του μεγάλου τραπεζικού φορέα, στηρίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες δεκάδων νέων επιχειρηματιών.

Το πρόγραμμα NBG Business Seeds είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής «φρέσκων» ιδεών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών,
εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Έτσι, εκτός από τη διαγωνιστική φάση και τη βράβευση των προτάσεων που συμμετέχουν στον ετήσιο Διαγωνισμό, η Εθνική Τράπεζα δίνει έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων, οι οποίες έχουν διακριθεί, μέσα από τις παράλληλες δράσεις του προγράμματος. 

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωποι επιλεγμένων προτάσεων παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon, του Facebook και της Microsoft. 

Για την οικονομική στήριξη εταιρειών, προβλέπονται στοχευμένες δράσεις οικονομικής στήριξης σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, καθώς και δράσεις χρηματοδότησης και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο. 

Περιλαμβάνονται, επίσης, δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με οίκους και οργανισμούς παγκοσμίου κύρους, όπως Google, Grant Thornton, Watson Farley & Williams, Israel Advanced Technology Industries (IATI), Census, ΜcKinsey, Ίδρυμα Ωνάση κ.α. 

Επιπλέον, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας αναδεικνύει και βοηθά να ωριμάσουν οι επιχειρηματικές ιδέες που πηγάζουν από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους.

Στα 12 χρόνια του προγράμματος NBG Business Seeds, η Εθνική Τράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις που έχουν υποβληθεί από 6.800 συμμετέχοντες. Έχει απονείμει χρηματικά έπαθλα ύψους 550.000 ευρώ ως βραβεία σε 110 νικητές, ενώ χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρείες. Και παράλληλα, μέσω της συμμετοχής της στα funds υποστήριξε τη χρηματοδότηση ακόμη 85 startups.

Στη χρονιά που πέρασε από τον 11ο Διαγωνισμό, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στο πλαίσιο του NBG Business Seeds. Η πρώτη, αφορά στην απόφαση συμμετοχής της Τράπεζας σε δύο νέα funds, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία ίδρυσης. Το δεύτερο είναι η δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας 7 σημαντικών φορέων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Επίσης, στο πλαίσιο μιας άλλης σημαντικής αλλαγής που εν μέρει οφείλεται στην  πανδημία, λειτούργησε το πρώτο διαδικτυακό Seeds Βοotcamp για επιλεγμένες ομάδες του Διαγωνισμού από όλη την Ελλάδα, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του 21 σεμινάρια, στα οποία έλαβαν μέρος 35 ομάδες και 11 φορείς. 

Ο 11ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας ανέδειξε 10 νικητές, 10 ομάδες που έλαβαν βραβείο στην διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο

  • Το πρώτο χρηματικό βραβείο των 20.000 ευρώ απονεμήθηκε στην εταιρεία Optistructure για την εισαγωγή της εφαρμοσμένης βελτιστοποίησης στην Κατασκευαστική Βιομηχανία, με στόχο την υπεύθυνη χρήση των δομικών υλικών και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
  • Το δεύτερο χρηματικό βραβείο των 10.000 ευρώ απονεμήθηκε στην εταιρεία Docandu, η οποία παρουσίασε μια πλατφόρμα ψηφιακής υγείας που απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλοεπιδρούν με τους ιατρούς, αποθηκεύουν τα ιατρικά τους αρχεία και ελέγχουν την σημασία των συμπτωμάτων τους.
  • Το τρίτο χρηματικό βραβείο των 6.000 ευρώ απονεμήθηκε στην Gaming Brotherhood, για τη δημιουργία μίας Β2Β Software-as-a-Service (SaaS) online πλατφόρμας, στην οποία marketers και e-commerce managers μπορούν να δημιουργήσουν video των προϊόντων που πωλούν στα e-shop τους, με εύκολο και γρήγορο τρόπο. 
  • Το τέταρτο χρηματικό βραβείο των 4.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ερευνητική ομάδα Time is Brain, για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης επειγόντων περιστατικών, με στόχο να επιταχύνει τη διαχείριση ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Tέλος, το πέμπτο βραβείο απονεμήθηκε ισάξια στις καινοτόμες ιδέες και προτάσεις των Kleesto, 12GODS, Robenso,  EDEN, EV Loader και φ-water με το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ έκαστο.

Το Liberal.gr μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων και συνεντεύξεων των πρωταγωνιστών της καινοτόμου δράσης της Εθνικής Τράπεζας, σας ξεναγεί στον κόσμο της νεοφυούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.