Docandu: Η ψηφιακή «ένεση» που φέρνει τη νέα εποχή στις υπηρεσίες υγείας

Docandu: Η ψηφιακή «ένεση» που φέρνει τη νέα εποχή στις υπηρεσίες υγείας

Η Docandu (www.docandu.com), είναι μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και ασχολείται αποκλειστικά στον χώρο της ψηφιακής υγείας. Βραβεύθηκε για την παρουσίαση μια πλατφόρμας ψηφιακής υγείας, που απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αλληλεπιδρούν με τους ιατρούς, αποθηκεύουν τα ιατρικά τους αρχεία και ελέγχουν την σημασία των συμπτωμάτων τους.

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2017 από τους Έλληνες επιστήμονες:

  • Δρ. Πέτρο Πανδή, διδάκτωρ μηχανικό βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλο επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, και τον
  • Δρ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, παιδοχειρουργό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη.

Η Docandu έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την εταιρεία στελέχωσαν εξ αρχής πρωτοπόροι και επιτυχημένοι τεχνικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες, δίνοντάς της σάρκα και οστά. Είναι η μοναδική ελληνική start up η οποία συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο site του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την αντιμετώπιση του covid, λόγω της καινοτόμας πλατφόρμα covid checker.

Για τις καινοτόμες δράσεις που φέρνει η Docandu, που ήταν ανάμεσα στους 10 νικητές του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δομημένες ιδέες στο χώρο της ιατρικής, το Liberal.gr μίλησε με τον Δρ. Πέτρο Πανδή…

Η πλατφόρμα ψηφιακής υγείας που παρουσιάσατε, διαμορφώνει όντως ένα καινοτόμο εργαλείο. Πείτε μας ακριβώς πώς αυτό δουλεύει.

Η Docandu (www.docandu.com) είναι μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της ψηφιακής υγείας. Η πλατφόρμα ψηφιακής υγείας της Docandu συνδυάζει την υψηλού επιπέδου παραδοσιακή ιατρική, με σύγχρονες ψηφιακές καινοτομίες, σε ένα τελικό προϊόν απλό και εύκολο στην χρήση που προσεγγίζει σφαιρικά και ολοκληρωμένα το αντικείμενο της ψηφιακής υγείας. Η πλατφόρμα πληροί τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, μεταξύ άλλων και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων - GDPR, και φέρνει στα χέρια του πολίτη την διαχείριση της υγείας του.

Σε αυτήν, ο χρήστης έχει τρείς βασικές δυνατότητες. Πρώτον, μπορεί να αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, ώστε να τα έχει διαθέσιμα οποτεδήποτε του χρειαστούν, είτε είναι στη χώρα του, είτε ταξιδεύει στο εξωτερικό, αφού τα ιατρικά του δεδομένα μεταφράζονται αυτόματα και στα αγγλικά. Δεύτερον, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τη σημασία των συμπτωμάτων του, μέσω της υπηρεσίας ελέγχου συμπτωμάτων (symptom checker), η οποία κάνει χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το επείγον του προβλήματός του και τις πιθανές ερμηνείες. Τέλος, δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να επικοινωνεί με έναν ιατρό της Docandu για να λάβει καθοδήγηση και ιατρικές συμβουλές σε οποιοδήποτε ιατρικό του πρόβλημα.

Επιπρόσθετα, σε αυτές τις βασικές υπηρεσίες η Docandu εμπλουτίζει την πλατφόρμα της, παρέχοντας συνεχώς περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη, όπως εξ αποστάσεως δερματολογικό έλεγχο και εφαρμογή διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων ,όπως του σακχαρώδη διαβήτη.

Εκτιμώ πως πρόκειται για μια υπηρεσία που πολλοί αναζητούσαν, αλλά κανείς δεν είχε παρουσιάσει μέχρι τώρα. Πώς προέκυψε για την ομάδα σας και πώς περάσατε από την ιδέα στην εφαρμογή;

Η ιδέα ξεκίνησε τέλη του 2016, τον Δεκέμβριο, όταν ο Πέτρος Πανδής, διδάκτωρ μηχανικός βιοτεχνολογίας του Imperial College London, σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, θέλησε να δημιουργήσει μια εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορούν όσοι ταξιδεύουν ή μένουν στο εξωτερικό να συνδέονται με τους γιατρούς τους και να μοιράζονται το ιατρικό ιστορικό τους στα αγγλικά ή στα ελληνικά, από όποια περιοχή του πλανήτη και αν βρίσκονται.

Από την άλλη, ο Δρ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, παιδοχειρουργός και, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με κλινικό και ακαδημαϊκό έργο και ενασχόληση με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ιατρική πράξη, έχοντας βιώσει από κοντά την ελληνική ιατρική πραγματικότητα, είχε εντοπίσει την αξία δημιουργίας μιας σύγχρονης ψηφιακής ιατρικής υπηρεσίας, η οποία θα διευκόλυνε την καθ’ ημέρα ιατρική πράξη, αλλά και θα βελτίωνε τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η συνάντηση των δύο ωρίμασε την αρχική ιδέα, η οποία μετουσιώθηκε σε μία «έξυπνη» εφαρμογή και κατ’ επέκταση επιχειρηματική ιδέα, την Docandu. Η Docandu δραστηριοποιείται στον χώρο από το 2017 και έκτοτε έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε σήμερα και ποια ανταπόκριση έχετε από το κοινό, αλλά και τους γιατρούς;

Η Docandu, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να κάνει πολλά και, κυρίως, σταθερά βήματα στον χώρο της ψηφιακής υγείας ο οποίος είναι στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη εταιρεία στον ελληνικό χώρο που έχει αναπτύξει υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιήθηκαν από μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και από Οργανισμούς, όπως η Περιφέρεια Αττικής, και έχει χτίσει συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Ιmperial College London, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών-ασθενών ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που η Docandu έπρεπε να κερδίσει. Η ευκολία και η χρηστικότητα της πλατφόρμας, η αξιοπιστία της εταιρείας, αλλά κυρίως η ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ήταν ο τρόπος για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 60.000 χρήστες έχουν εμπιστευθεί τις υπηρεσίες μας και έχουν βρει λύση ή χρήσιμες συμβουλές στο πρόβλημα υγείας που τους απασχολούσε. Αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και μας ωθεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε το προϊόν μας ευρύτερα γνωστό και να αυξήσουμε τους ικανοποιημένους χρήστες μας.

Όσον αφορά τους ιατρούς, ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό, η αναγνωσιμότητα της εταιρείας, σε συνδυασμό με την γενικότερη αποδοχή της ψηφιακής ιατρικής στην φάση της πανδημίας, βοήθησε στην αύξηση των συνεργαζόμενων με την εταιρεία μας ιατρών από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Παράλληλα, η Docandu δημιούργησε δική της ιατρική ομάδα με γενικούς ιατρούς και παθολόγους ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και τις ανάγκες των χρηστών.

Και ποια η ανταπόκριση σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων και στρατηγικών συνεργασιών για το μέλλον; Θεωρείτε τη συγκυρία και το περιβάλλον «ικανό» για περαιτέρω ανάπτυξη;

Η πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη για πολλές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, ως εταιρεία, θελήσαμε να μετατρέψουμε την κρίση σε μία ευκαιρία, τη στιγμή που παγκοσμίως αναγνωριζόταν η αξία των ψηφιακών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της τηλεϊατρικής. Η Docandu αξιοποίησε τη συγκυρία, συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες και ενδυναμώνοντας το brand awareness της. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ήδη ξεκινήσει (και σε άλλες περιπτώσεις είμαστε σε συνομιλίες) στρατηγικές συνεργασίες στους κλάδους της φαρμακευτικής, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των ασφαλιστικών υπηρεσιών.  Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η πανδημία είχε θετική επίδραση στην ανάπτυξή μας. Παρόλ’ αυτά, για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα στους πολίτες και γι’ αυτό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ήμασταν οι πρώτοι - σε ευρωπαϊκό επίπεδο- οι οποίοι αναπτύξαμε την πλατφόρμα Covid Ckecker, την οποία διαθέσαμε δωρεάν στο κοινό, μάλιστα αξιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς και από πολλούς άλλους Οργανισμούς και επιχειρήσεις. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, συμμετείχαμε σε διαγωνισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήμασταν μεταξύ των 16 νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες επιλέχθηκαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της Docandu μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτηθεί από angel investors, έναν γύρο crowdfunding, και ίδια κεφάλαια. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για άντληση κεφαλαίων, είτε μέσα από στρατηγικό επενδυτή είτε μέσα από θεσμικούς επενδυτές, παραμένουμε όμως πάντα συγκεντρωμένοι στην διεύρυνση του πελατολογίου μας και τη βελτίωση των υπηρεσιών μας.

Με δεδομένο ότι αρκετά μέλη της ομάδας σας έχουν εμπειρία στον ιατρικό χώρο, σκοπεύετε να συνεχίσετε και με νέες αντίστοιχες εφαρμογές;

Από την πρώτη στιγμή, την εταιρεία μας στελέχωσαν πρωτοπόροι και επιτυχημένοι τεχνικοί, επιστήμονες και επιχειρηματίες δίνοντας της σάρκα και οστά σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Docandu. Το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας ασχολείται με την αναζήτηση των αναγκών της αγοράς και τη δημιουργία συνεχώς νέων υπηρεσιών, που θα τις καλύψουν και θα εξελίξουν την εταιρεία. Τελευταία, η ομάδα της Docandu εργάζεται πάνω σε δύο νέα projects. Το πρώτο είναι το Derma Care, μια εφαρμογή δερματολογικού ελέγχου εξ αποστάσεως. Ήδη, η πλατφόρμα έχει δοκιμαστεί σε 100 ασθενείς με διαφορετικά δερματολογικά προβλήματα, με σκοπό να εντοπιστούν ατέλειες και στη συνέχεια να δοθεί στο ευρύτερο κοινό με ασφάλεια. Παράλληλα, αναπτύσσεται η νέα mobile εφαρμογή του Diabeat, μια εφαρμογή που θα βοηθά ασθενείς με διαβήτη να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν καλύτερα τη νόσο τους. Οι νέες αυτές εφαρμογές θα ολοκληρωθούν εντός του 2021 και θα είναι διαθέσιμες σε iOS και Android.

*Ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας είναι σε εξέλιξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την πρότασή τους 
ηλεκτρονικά έως και 4 Οκτωβρίου, ώρα 15.00.