Αλλάζοντας την τροχιά του, η ΝASA μπορεί να «έστειλε» έναν αστεροειδή στον Άρη
Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab vía AP
Teddy Kareta, Matthew Knight/NOIRLab vía AP

Αλλάζοντας την τροχιά του, η ΝASA μπορεί να «έστειλε» έναν αστεροειδή στον Άρη

Πριν από δύο χρόνια, το 2022, η NASA έστειλε ένα διαστημόπλοιο να προσκρούσει σε έναν αστεροειδή μεγέθους περίπου όσο η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, με στόχο να αλλάξει την τροχιά του. 

Ο αστεροειδής Δίμορφος χτυπήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, σε ένα πείραμα που είχε ως στόχο να διαπιστωθεί αν υπήρχε η δυνατότητα να τροποποιηθεί η τροχιά ενός αστεροειδούς που θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη.

Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και απέδειξε ότι είναι δυνατή η ανακατεύθυνση αντικειμένων στο διάστημα. Ωστόσο, σύμφωνα με το iflscience, μετά την πρόσκρουση, ο «εύθραυστος» αστεροειδής έσπασε σε κομμάτια. Εάν και κινούνται με μικρότερη ταχύτητα (0,3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) από αυτή του αστεροειδούς στον οποίο άνηκαν, τα «συντρίμμια» του Δίμορφου θα αναπτύξουν δική τους τροχιά.

Ερευνητική ομάδα εξέτασε την τροχιακή πορεία που θα ακολουθήσουν αυτά τα 37 αντικείμενα τα επόμενα 20.000 χρόνια, ανακαλύπτοντας ότι η Γη είναι ασφαλής από μια πιθανή πρόσκρουση. Σε ένα άρθρο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύθηκε στο arXiv, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλησιέστερη προσέγγιση με τη Γη θα συμβεί σε περίπου 2.500 χρόνια, αλλά οι ογκόλιθοι δεν θα πλησιάσουν ποτέ περισσότερο από 0,02 αστρονομικές μονάδες (AU), με μία AU να αντιπροσωπεύει την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου.

Ωστόσο, ο Άρης μπορεί να μην είναι τόσο τυχερός.

Δίμορφος (ASI/NASA via AP)

«Οι αριθμητικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι όλοι οι ογκόλιθοι του σμήνους θα διασχίσουν την τροχιά του Άρη πολλές φορές στα επόμενα 20 [χιλιάδες χρόνια]», έγραψε η ομάδα.

«Το προσομοιωμένο σμήνος είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικό του συνόλου των 37 πραγματικών ογκόλιθων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα με τη χρήση παρατηρήσεων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης του διαστημικού σκάφους DART στον Δίμορφο. Επομένως, λόγω των διασταυρώσεων τροχιάς που συμβαίνουν στην εξέλιξη μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό κάποιοι από τους ογκόλιθους να προσκρούσουν στον Άρη στο μέλλον».

Αυτές οι πιθανές συγκρούσεις θα συμβούν δύο φορές σε περίπου 6.000 χρόνια και άλλες δύο φορές σε 15.000 χρόνια. Αν οι δρόμοι τους διασταυρωθούν - και υπάρχουν πολλές μεταβλητές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία τους, όπως η ενέργεια από το ηλιακό φως - η ομάδα εξέτασε τι είδους αντίκτυπο θα δημιουργούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η κατάσταση θρυμματισμού, υποθέτοντας μια μέση δύναμη περίπου 1 MPa, επιτυγχάνεται όταν ο μετεωροειδής χτυπά το έδαφος του Άρη χωρίς να δημιουργεί εκρήξεις αέρα και με ταχύτητα ελαφρώς χαμηλότερη από την αρχική, επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ αραιή για να τον επιβραδύνει σημαντικά. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωσή μας, θα δημιουργηθεί ένας μικρός, απλός κρατήρας πρόσκρουσης διαμέτρου περίπου 200-300 μέτρων», αναφέρει.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι τα συντρίμμια του Δίμορφου έχουν δύναμη μικρότερη από περίπου 1 MPa, γράφουν οι ερευνητές. «Σε αυτή την περίπτωση, οι μετεωροειδείς θα θρυμματιστούν στην ατμόσφαιρα του Άρη χωρίς να φτάσουν στο έδαφος άθικτοι, δημιουργώντας ένα πεδίο με θράυσματα».

Η έρευνα διαβεβαιώνει ότι η NASA δεν έχει στείλει κατά λάθος μετεωρίτες στη Γη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής για την ανακατεύθυνση των αστεροειδών. Ωστόσο, αναφέρει ότι ορισμένοι μετεωρίτες που χτυπούν τον πλανήτη μας θα μπορούσαν να προκύψουν από συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών αστεροειδών, «απελευθερώνοντας» κομμάτια τους.

Πηγή: iflscience.com