Ζελένσκι σε G7: «Πραγματικός ο κίνδυνος» χρήσης χημικών όπλων από Ρωσία

Ζελένσκι σε G7: «Πραγματικός ο κίνδυνος» χρήσης χημικών όπλων από Ρωσία

«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βιντεοκλήσης απευθυνόμενος στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7,  σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Επίσης υποστήριξε ότι το Κίεβο είχε πληροφορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα «χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον ειρηνικών ανθρώπων στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τα τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα , τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στην συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι παράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Επίσης, ο  Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της G7 να δώσουν στην Ουκρανία όπλα για να υπερασπίσουν τη χώρα του από τον Ρώσο εισβολέα, ώστε να μην αναγκασθούν να εξοπλίσουν και άλλες χώρες. «Είναι καλύτερο να δώσετε τώρα στην Ουκρανία μια τέτοια υποστήριξη σε όπλα τα οποία πράγματι χρειαζόμαστε, από το να ψάχνετε να δίνετε όπλα σε άλλες χώρες. Εννοούμε την Γεωργία, την Μολδαβία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, τις χώρες της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο Ζελέσνκι.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, όπως ζητά η Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ειρήνη στην ανατολική Ευρώπη.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό είναι προς το δικό σας συμφέρον. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των δημοκρατιών. Επειδή οι δημοκράτες πρέπει να ξέρουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους. Η ελευθερία πρέπει να είναι εξοπλισμένη. Η ζωή πρέπει να νικήσει τον θάνατο»

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ο Ζελένσκι ανέφερε ακόμα ότι «χρειαζόμαστε ένα πλήρες εμπάργκο στο εμπόριο με τη Ρωσία. Είναι απαραίτητο να στερηθεί η Ρωσική Ομοσπονδία από την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το GPS σε πόλεμο. Είναι πολύ σημαντικό. Για να μην βοηθήσει αυτό το σύστημα τους ρωσικούς πυραύλους και βόμβες να καταστρέψουν ειρηνικές πόλεις».

«Οι ρωσικές τράπεζες - και, το πιο σημαντικό, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - θα πρέπει να δεχτούν ένα πλήρες μπλοκάρισμα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να μείνουν χωρίς χρήματα! Και τα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει επίσης να μετατραπούν σε αποζημιώσεις για την αποκατάσταση της Ουκρανίας», σημείωσε κατά τη διάρκεια του μηνύματός του.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Όσο περισσότερο δεν υπάρχει ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος, τόσο λιγότερα τρόφιμα θα λάβει η παγκόσμια αγορά από την Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, ακόμη και της Ευρώπης, μπορεί να υπάρχουν έκτακτα προβλήματα με την πρόσβαση σε βασικά προϊόντα, με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων».

Ο Ζελένσκι πρότεινε τρία βήματα κατά της Ρωσίας: 

- Πρώτον, πρέπει κάθε εβδομάδα να ενισχύονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μέχρι να σταματήσει τον πόλεμο και να επιστρέψει στην ειρήνη.

- Δεύτερον, πρέπει να συμμετάσχετε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος πραγματικών και αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, για όλη την περιοχή, εγγυήσεων που θα μπορούν να σταματήσουν τον εισβολέα εντός 24 ωρών.

- Έκανε λόγο για ανάγκη νέων αποτελεσματικών συμμαχιών και νέες αποτελεσματικές εγγυήσεις, και πρότεινε ως τρίτο βήμα την ταχύτερη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την λήξη του πολέμου, και την συμμετοχή των χωρών της G7 σε αυτή την ανοικοδόμηση.