ΥΠΕΞ ΠΓΔM: Θετική εξέλιξη η δράση της Frontex

ΥΠΕΞ ΠΓΔM: Θετική εξέλιξη η δράση της Frontex

Ως θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της έντασης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Η ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών είναι μία θετική ένδειξη. Μετά από αρκετό καιρό, πιστεύω ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εντάσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε τελικά να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές, καθώς η παρουσία της Frontex θα βοηθήσει τόσο στην καταγραφή όσο και στην περαιτέρω διαδικασία επιλογής των μεταναστών» δήλωσε το βράδυ από το Βελιγράδι ο κ. Πόποσκι όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Προηγουμένως σήμερα, η Frontex ανακοίνωσε την επέκταση των δραστηριότητων της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το προσωπικό της Frontex που θα εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα συμμετέχει στην ορθότερη καταγραφή όσων μεταναστών δεν έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ