Ξεκίνησε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Ξεκίνησε η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Παρίσι, παρουσία 150 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με την ελπίδα να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

"Ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή", δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Manuel Pulgar Vidal, πρόεδρος της προηγούμενης διάσκεψης για το κλίμα του ΟΗΕ, προτού παραδώσει τη σκυτάλη στον Laurent Fabius, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Fabius δήλωσε από την πλευρά του πως "η επιτυχία δεν έχει κατακτηθεί ακόμη", αλλά είναι στο χέρι μας".

"Έχουμε υποχρέωση να επιτύχουμε" επειδή "το διακύβευμα είναι πολύ πιο σημαντικό και η κλιματική αλλαγή πολύ πιο μεγάλη για να μπορούμε να περιοριστούμε σε μια μινιμαλιστική συμφωνία", είπε ο ίδιος. 

Υποδοχή ηγετών από F. Hollande και Ban Ki-moon 

Ο Francois Hollande άρχισε σήμερα το πρωί την υποδοχή, στο πλάι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon, περισσότερων από 150 ξένων ηγετών που αναμένονται για την επίσημη έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα που διεξάγεται κοντά στο Παρίσι.

Έπειτα από την υποδοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι δύο άνδρες αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 21) στο Μπουρζέ (βόρεια του Παρισιού), που έχει τεθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά την άφιξή τους ο Francois Hollande, ο Ban Ki-moon, καθώς και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Laurent Fabius και η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Segolene Royal κρατήθηκαν από το χέρι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια ο Francois Hollande υποδέχθηκε τους πρώτους ξένους ηγέτες, που ήταν ο Πολωνός και ο Καναδός.

Λίγο μετά την επίσημη έναρξη της COP 21, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι (130 θάνατοι) και στη συνέχεια ο γάλλος πρόεδρος θα πάρει τον λόγο στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Francois Hollande είχε υπογραμμίσει έναν χρόνο νωρίτερα τη βούλησή του να "αφήσει το ίχνος του" στην ιστορία αποσπώντας στο τέλος αυτής της διάσκεψης μια "ιστορική συμφωνία για το κλίμα" που θα είναι τόσο "δεσμευτική" όσο και "οικουμενική".

Διμερείς συναντήσεις 

Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα επωφεληθεί από τη διάσκεψη προκειμένου να έχει έναν αριθμό διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της συνόδου.

Στη διάρκεια του πρωινού θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Στη συνέχεια θα συμπροεδρεύσει σε διάφορα στρογγυλά τραπέζια. Στις 16:00 τοπική ώρα θα καθίσει δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του Barack Obama και τον Bill Gates για μια "Αποστολή Καινοτομία" που αποσκοπεί να "αυξήσει σημαντικά" τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Μία ώρα αργότερα, θα εγκαινιάσει την εκστρατεία του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi για μία "Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία", προτού συμμετάσχει στις 18:15 σε ένα πάνελ για την τιμή του άνθρακα με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Το βράδυ ο Francois Hollande και ο Barack Obama θα δειπνήσουν μαζί, χωρίς αμφιβολία σε εστιατόριο του Παρισιού. Χθες βράδυ, λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο γαλλικό έδαφος, μετέβησαν μαζί στο Μπατακλάν όπου 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου.

Μέτρα ασφαλείας 

Το Παρίσι έχει παραλύσει σήμερα εν μέρει εξ αιτίας της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, αν και οι Γάλλοι μοιάζουν να έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις και δεν πήραν τα αυτοκίνητά τους, αν δεν επέλεξαν να εργαστούν από το σπίτι.

Πολλές κύριες αρτηρίες είναι κλειστές στην κυκλοφορία. Το βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που οδηγεί στις δυτικές ή βόρειες συνοικίες Παρισιού, από τις οποίες γίνεται η πρόσβαση προς τη COP, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα.

Ο περιφερειακός, που συνήθως πήζει από τις πρώτες πρωινές ώρες, έκλεισε για το κοινό και επιτρέπεται μόνο η διέλευση των αυτοκινητοπομπών των επισήμων, όπως ο αυτοκινητόδρομος A1 που οδηγεί βόρεια προς το Μπουρζέ και το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ-ντε Γκολ.

Σύμφωνα με το κέντρο οδικών πληροφοριών, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων "κυλάει" στην περιοχή του Παρισιού, κάτι που αποδεικνύει ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής να μην χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους και να αποφύγουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι επιχειρήσεις έχουν κληθεί επίσης να δώσουν στους υπαλλήλους τους μία ημέρα ρεπό. Μερικές τους ζήτησαν να εργαστούν από το σπίτι. Εκτάκτως τα βαρέα οχήματα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην περιοχή του Παρισιού, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν ψυκτικές μεταφορές.

Διαβάστε ακόμα:
- Ξεκινά στο Παρίσι η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

- Guardian: "Δεν υπάρχει planet B..." για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα