Τρίκαλα: Πράσινο φως για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Τρίκαλα: Πράσινο φως για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του δήμου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, καθιερώνεται η υποχρέωση των δήμων να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν Τοπικά Σχέδια αποκεντρωμένης Διαχείρισης αποβλήτων, στο πλαίσιο των Εθνικών και των Περιφερειακών Σχεδιασμών.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης (ΤΣΔ) έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και στα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΣΠΔΑ). Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να θέσει στόχους, οι οποίοι να καλύπτουν, τουλάχιστον, αυτούς που έχουν τεθεί σε εθνικό και θα τεθούν και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της εισήγησης, με την εκπόνηση και την εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τους δήμους, εισάγεται ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Στόχος είναι η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων να γίνεται σε επίπεδο δήμου, με αποτέλεσμα τα απόβλητα που παραμένουν σε σύμμεικτη μορφή και όταν οδηγούνται σε επεξεργασία και τελική διάθεση να είναι σημαντικά μειωμένα.

Όπως διεκρίνισε ό ίδιος, είναι προφανές ότι «πρέπει να περάσουμε σε ένα αναβαθμισμένο στάδιο διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, στο οποίο, πλέον, η συμμετοχή του δημότη παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο».

Βασικό στοιχείο του προτεινόμενου ΤΣΔ είναι η διαχείριση των αποβλήτων ως αξιοποιήσιμων πόρων, όπου ο κάθε σωστά ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος κάτοικος του Δήμου Τρικκαίων θα έχει ενεργό συμμετοχή στη βιώσιμη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων, συνεισφέροντας στην επίτευξη των στόχων. Με τη συμμετοχή στα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των διαφόρων επιμέρους ρευμάτων αποβλήτων, ο πολίτης από μέρος του προβλήματος μετατρέπεται σε μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων, σε συνδυασμό με την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων.

Μέχρι σήμερα, ο δημότης καλείτο να κάνει έναν απλό διαχωρισμό σε ανακυκλώσιμα και σύμμεικτα (μπλε και πράσινος κάδος). Από εδώ και στο εξής όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καλείται να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα-αξία της Διαλογής στην Πηγή και να την εφαρμόζει στην καθημερινότητά του ως εξής:

- Το χαρτί-χαρτόνι στον κίτρινο κάδο.

- Τα πλαστικό-γυαλί-μέταλλο στον μπλε κάδο (εναλλακτικά το γυαλί και στους ειδικούς κώδωνες).

- Τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο.

- Να αρχίσει να κάνει οικιακή κομποστοποίηση (όπου αυτό είναι εφικτό).

- Τα πράσινα (κλαδέματα, γκαζόν, κ.λπ.), εφόσον δεν τα αξιοποιεί διαφορετικά, να τα πηγαίνει στο πράσινο σημείο.

- Τα υπόλοιπα στον πράσινο κάδο.

Γίνεται κατανοητό ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των δημοτών, με στόχο να πεισθούν ότι έτσι πρέπει να γίνει, ώστε να ενστερνισθούν την όλη διαδικασία και να την εφαρμόζουν, κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ