Τρ. Μηταφίδης: Απαιτείται επιμονή και διεθνοποίηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών

Τρ. Μηταφίδης: Απαιτείται επιμονή και διεθνοποίηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών

Απαιτείται επιμονή και διεθνοποίηση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών, δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αρκεστεί στην ηθική δικαίωση.

Μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα, ο κ. Μηταφίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είναι ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται σε μια ηθική διακήρυξη και απαιτεί συνεχή σθεναρή διεκδίκηση. Δεν μπορεί να παραμείνει σε μια ηθική αναγνώριση στα λόγια (...) Πρέπει να υπάρχει επιμονή από τη δική μας την πλευρά και διεθνοποίηση του ζητήματος".

Ο κ. Μηταφίδης, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί με εκπροσώπους φορέων στη Γερμανία, με την ιδιότητα του προέδρου της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, συναντήθηκε με Γερμανούς δικηγόρους που συγκροτούν την "Ομάδα Δίστομο". Όπως είπε, παρά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης, που ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων, υπάρχουν "φωνές" στη Γερμανία που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και τάσσονται -όπως σημείωσε- υπέρ της απόφασης του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, που αναφέρει ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.

Υπενθύμισε μάλιστα την πρόσφατη απαίτηση προς το γερμανικό κράτος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία ζητάει τα λύτρα που πληρώθηκαν το 1943 για να απελευθερωθούν και να μην οδηγηθούν στα στρατόπεδα θανάτου οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι, καθώς επίσης και τα χρήματα από τα εισιτήρια τα οποία δυστυχώς πλήρωσαν οι αδικοχαμένοι για να τους μεταφέρουν με τα τρένα στο Άουσβιτς.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταφίδης, είπε ότι με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος, τα μέλη της διακομματικής επιτροπής αποφάσισαν να διοργανώσουν διεθνές συνέδριο, με θέμα τις γερμανικές οφειλές, καθώς επίσης και εκδήλωση, που πιθανόν -όπως επισήμανε- να γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ