Τουρκία: 18 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ

Τουρκία: 18 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ

Δεκαοκτώ άνθρωποι - δύο τούρκοι στρατιώτες και 16 κούρδοι αντάρτες - σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, την επομένη της επανάληψης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο Ιράκ και στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανακοίνωσαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Είναι οι πρώτοι θάνατοι τούρκων στρατιωτών που καταγράφονται μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επανέλαβε σήμερα τη βούλησή του να πολεμήσει μέχρι τέλους το ΡΚΚ.

Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε για δεύτερη ημέρα σήμερα τις θέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στο Ιράκ και στην νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Στους χθεσινούς βομβαρδισμούς "δεκαέξι στόχοι καταστράφηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές" στην περιοχή Νταγκλίκα της επαρχίας Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και στα βουνά του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο στην ιστοσελίδα του.

Επίσης ένας 20χρονος έπεσε νεκρός από πυρά στην πόλη Σιλβάν, όπου οι αρχές διέταξαν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τρεις γειτονιές για δεύτερη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και της πτέρυγας των νέων ανταρτών πόλης του ΡΚΚ συνεχίστηκαν όλη την ημέρα.

Τα τουρκικά καταδιωκτικά είχαν ήδη πραγματοποιήσει παρόμοιες επιδρομές τη Δευτέρα, την επομένη του θριάμβου του ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, που του επέτρεψε να ανακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, την οποία είχε χάσει πέντε μήνες νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Erdogan είχε υποσχεθεί ότι θα συνέχιζε τη μάχη εναντίον των "τρομοκρατών" του ΡΚΚ.

Αιματηρές μάχες μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας επαναλήφθηκαν στα τέλη Ιουλίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας πολλά θύματα. Με τις μάχες αυτές κατέρρευσε η ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία που είχε αρχίσει το φθινόπωρο του 2012 για τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters