Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Τζαλαλαμπάντ

Τουλάχιστον 13 νεκροί στο Τζαλαλαμπάντ

Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο το σπίτι τοπικού βουλευτή στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγάλη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

"Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν", ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Νανγκαρχάρ, της οποίας η Τζαλαλαμπάντ είναι πρωτεύουσα. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον Νατζιμπουλάχ Καμαγουάλ, διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών της επαρχίας.

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας "ζίργκα", μιας συνέλευσης προεστών φυλών που συνεδρίαζε στην κατοικία του Ομπαϊντουλάχ Σινγουάρι, βουλευτή της επαρχίας ο οποίος είναι σώος. Αντίθετα, ένα από τα αδέλφια του σκοτώθηκε και ο πατέρας του, ο Μαλίκ Ουσμάν Σινγουάρι, ένα σεβάσμιος γέροντας φυλής, υποστηρικτής της κυβέρνησης της Καμπούλ, τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς που επικαλείται τον Αταουλάχ Χογκιανί, εκπρόσωπο του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, στο σπίτι γινόταν γιορτή για την απελευθέρωση του γιου του Σινγουάρι, μετά την ομηρεία του από τους Ταλιμπάν. Ο γιος είναι μεταξύ των νεκρών της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζανίντ δήλωσε μέσω Twitter ότι δεν ήταν οι αντάρτες πίσω από την επίθεση αυτή, η οποία σημειώνεται την παραμονή νέας συνεδρίασης στην Καμπούλ με θέμα τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, οι οποίες ανεστάλησαν το καλοκαίρι.

Η πόλη Τζαλαλαμπάντ είναι κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Στην επαρχία Νανγκαρχάρ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταδιακή εγκατάσταση τζιχαντιστών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ ανέλαβε εξάλλου την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του πακιστανικού προξενείου στο Τζαλαλαμπάντ που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ