Τον Λ. Βάσση προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ η κυβέρνηση - Δεν πέρασε η πρόταση Βούτση

Τον Λ. Βάσση προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ η κυβέρνηση - Δεν πέρασε η πρόταση Βούτση

Απορρίφθηκε τελικά η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση από την Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΡ. Πλέον το μπαλάκι έχει η κυβέρνηση, η οποία θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, με το σενάριο το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι αυτό που θα τρέξει το διαγωνισμό να είναι το επικρατέστερο.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο κ. Βούτσης κλείνοντας την συνεδρίαση, καθώς όπως είπε «είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνηση για το πώς θα εισηγηθεί να επιλυθεί το ζήτημα». Να σημειωθεί ότι στην σχετική ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν την πρόταση Βούτση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων είπαν «όχι», ενώ παρών ψήφισαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Με άλλα λόγια, από τα 23 μέλη της Διάσκεψης 12 είπαν «ναι», 7 «όχι», 3 «παρών» και υπήρξε μια απουσία αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η κυβέρνηση πρότεινε τον Λαοκράτη Βάσση για πρόεδρο του ΕΣΡ, για τη θεση του αντιπροέδρου πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη, ενώ τα προτεινόμενα μέλη είναι οι: Βασίλης Καραποστόλης, Γεώργιος Κόλλιας, Λίλιαν Μήτρου, Φανή Πετραλιά, Γιώργος Πλειός, Γιάννης Τζανετάκος, και Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Λίγο νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «για μας υφέρπει ένα μεγάλο θέμα αρχής κυρίως οι αρμοδιότητες του αρμοδίου Υπουργού». Όπως προσέθεσε οι αρμοδιότητες πρέπει να δοθούν στο  ΕΣΡ και μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα και η απάντησή του «απ' ότι μάθαμε δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητική».  Στον κ. Δένδια απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς διευκρινίζοντας ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται από το ΕΣΡ. «Αν ο Κουράκης με τον Λοβέρδο καταθέσουν φάκελο,  το ΕΣΡ μπορεί κάλλιστα να μην τον κάνει αποδεκτό διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα υπεραρμοδιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο διαγωνισμός απορρέει από την συμφωνία με τους εταίρους, ενώ επιτέθηκε στην ΝΔ διότι, όπως είπε, «παλαιότερα είχε διατυπώσει τη γνώμη ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός».

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αδειών ο υπουργός Επικράτειας, αν και δεν μίλησε για συγκριμένο νούμερα (έχει ήδη ακουστεί ο αριθμός 4) τόνισε: «Εάν κανείς προσπαθεί να πουλήσει πάγο στους Εσκιμώους δεν θα καταφέρει πολλά πράγματα. Οι συχνότητες δεν είναι σε αφθονία. Η αγορά έχει αποφανθεί». Πέταξε, μάλιστα, το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Περιμένουμε να ακούσουμε και καμία πρόταση, πόσες δηλαδή άδειες να έχουμε; Άπειρες;». Σχετικά, δε, με τις επιστολές προς την Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4 έχουν σταλεί) υποστήριξε ότι Ουδεμία από αυτές δεν αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού αλλά αφορά εάν η ΕΡΤ μπορεί να είναι πάροχος δικτύου για προγράμματα σε τρίτους».

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, παρά την θετική στάση του ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία, επέκρινε την διαδικασία. «Φέρνεται τροπολογία σε κύρωση και εμείς ψηφίζουμε υπέρ για να δώσουμε λύση. Όμως υπάρχει ένα όριο και στην συνεννόηση. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι  στους εκβιασμούς,. Για  να είμαστε θετικοί θέλουμε να ανακληθεί η απόφαση μόνο ο Παπάς να καθορίζει τον αριθμό των αδειών. Ο υπουργός δεν είναι η αγορά, εκτός αν θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν διορθώνεται το πράγμα αν περάσει η  αρμοδιότητα στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς υποστήριξε: «Εμείς δεν θα αβαντάρουμε τα μεγάλα κανάλια όπως κάνει η ΝΔ ούτε θα μπούμε στη διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αρνητικοί στην πρόταση σας διότι η κυβέρνηση κάνει μια μικρή τομούλα, ενώ έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο ασθενή».  «Παρών» προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Αντιλαμβανόμαστε, το παζάρι, τις διαπραγματεύσεις όπως επίσης και αυτούς που διαφωνούν και τι σκοπούς υπηρετούν», σημείωσε σχετικά. Ο Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων) επισήμανε ότι «το πρόβλημα  είναι η δήλωση μόνο για 4 άδεις για τα κανάλια, καθώς όλα τα υπόλοιπα δηλαδή κινδυνεύουν να κλείσουν». Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση Παπά (για έλεγχο των αδειών από τη Βουλή), προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχει και «πλειοψηφία 3/5». «Από την σύνθεση που έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της  Βουλής λείπει ένα μέλος με τεχνική γνώση. Με την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σα να λέμε game over», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ) υπερασπιζόμενος την πρόταση της κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι από την στιγμή που τα κόμματα λένε ότι «θέλουμε να μπει τέλος στην ασυδοσία άρα συμφωνούν με το σκοπό του νόμου», ωστόσο δεν ψηφίζουν.

Αλέξανδρος Διαμάντης