Τον αγωγό προς την Τουρκία μελετά το Ισραήλ

Τον αγωγό προς την Τουρκία μελετά το Ισραήλ

Λίγες μόνον ημέρες μετά την Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, όπου οι ηγέτες των χωρών συζήτησαν και εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχέδιο του αγωγού East Med προς την Ελλάδα, ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει ότι έχει καταστρωθεί σχέδιο ώστε η μεταφορά φυσικού αερίου να γίνει μέσω Τουρκίας και μάλιστα να αποσυνδεθεί τόσο από τις τουρκοισραηλινές σχέσεις όσο και από το Κυπριακό.

Ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας Shaul Meridor με συνέντευξή του στο Bloomberg αποκάλυψε ότι υπάρχει διαβούλευση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη διαμόρφωση πλαισίου, το οποίο θα προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμβόλαια, ακόμη και σε περίπτωση νέας διατάραξης των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μπορεί να εξαχθεί μέσω Τουρκίας μέχρι το 2019.

Το Ισραήλ αναζητά τρόπους ώστε να καθησυχάσει και τις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά και τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν τόσο το έργο του αγωγού προς την Τουρκία όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές...

Όμως ο κ. Meridor αναφέρεται σε ένα ακόμη «πολιτικό» εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το Κυπριακό, καθώς ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι ιδιαίτερα προβληματικό εφόσον δεν έχει προηγηθεί λύση του Κυπριακού. Ο ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει «σχέδιο για κάθε σενάριο» και χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες δήλωσε: «συζητούμε με τους Κυπρίους και τους Τούρκους για το θέμα αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τρόπο για να περάσει ο αγωγός μέσα από τα οικονομικά ύδατα της Κύπρου, προς την Τουρκία…». 

Σύμφωνα με τις εταιρείες που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Λεβιάθαν (Delek Group Ltd, Noble Energy Inc και Ratio Oil Exploration LP) θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγής προς την Τουρκία σχεδόν 10 bcm ετησίως συμβάλλοντας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη.

Η επιλογή όμως του αγωγού προς την Τουρκία, πέραν των σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας που θέτει για το ίδιο το Ισραήλ αλλά και για την Κύπρο, ουσιαστικά αποδυναμώνει το άλλο εναλλακτικό σχέδιο του αγωγού East Med που ξεκινώντας από την Ισραηλινή ΑΟΖ, μέσω της Κύπρου θα καταλήγει στην Ελλάδα και από εκεί θα τροφοδοτεί την Ευρώπη και τα Βαλκάνια με φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αναβαθμίζοντας στρατηγικά και το ρόλο της χώρας μας ως κόμβου κρίσιμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ν.Μ.