Τι συμβαίνει στην Κίνα ενάμιση μήνα μετά το lockdown

Τι συμβαίνει στην Κίνα ενάμιση μήνα μετά το lockdown

Χειρότερος εφιάλτης αποδεικνύεται το long-lasting lockdown στην Κίνα, που σκληραίνει τη στάση της, από τον ίδιο τον κορονοϊό, με εκατομμύρια κατοίκους να παραμένουν φυλακισμένοι στα σπίτια τους και την οργή των πολιτών να μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά.

Η αρχική εκτίμηση πολλών Κινέζων ότι το lockdown θα έληγε μετά από ένα μήνα εφαρμογής του διαψεύστηκε και η Σαγκάη μετρά ήδη έξι εβδομάδες παράλογου lockdown, με την κατάσταση να θυμίζει χύτρα που βράζει.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες σπάνε την καραντίνα, με τους αστυνομικούς να τους συλλαμβάνουν όπως αποτυπώνουν οι σοκαριστικές σκηνές σε βίντεο που τραβούν με τα κινητά τους τηλέφωνα οι φυλακισμένοι κάτοικοι της Σαγκάης και τα οποία στη συνέχεια γίνονται viral στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης-μέχρι να τα ….φάει η λογοκρισία.

Την ίδια ώρα και σε πείσμα του θυμού που φουντώνει, στη μεγαλούπολη των 26 εκατ. κατοίκων, η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της και ομάδες υγειονομικών εισβάλλουν σε διαμερίσματα προκειμένου να ψεκάσουν τους χώρους και τους ενοίκους με απολυμαντικά.

Η εμμονή των Κινέζων αξιωματούχων στην zero Covid πολιτική, πάντως, έχει αποτύχει και καθημερινά καταγράφονται άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και πολιτών που αγανακτισμένοι πλέον από τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και πεινασμένοι από την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής αποφασίζουν να ξεσηκωθούν.

Σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας επισημαίνουν ότι δεν κρύβεται κάποιο μυστήριο πίσω από τη συμπεριφορά των Κινέζων αξιωματούχων, ούτε οι Αρχές εκεί γνωρίζουν κάποιο μυστικό που αποκρύπτουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το μόνο που κρύβεται πίσω από το παρατεταμένης διάρκειας lockdown είναι η επιλογή - κόντρα σε κάθε λογική - των μηδενικών κρουσμάτων, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί όταν κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. 

Μετά την κυριαρχία της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 (δηλαδή οι Όμικρον 4 και Όμικρον 5) παρουσιάζουν ακόμα πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ παράλληλα φαίνεται να αυξάνουν τους θανάτους σε περιοχές του πλανήτη όπου έχει ήδη επιτευχθεί υψηλή ανοσοποίηση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού και της νόσησης.

Μετά από αυτή την καμπάνα κινδύνου που χτυπά ο ΠΟΥ, εύλογα διερωτάται κανείς τι σκοπεύει να κάνει η κινεζική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα, όταν θα αρχίσουν να διασπείρονται τα νέα ακόμα πιο μεταδοτικά στελέχη.

Τη λύση θα δώσει η επιστήμη, με τον Γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς να υπογραμμίζει ότι η πανδημία θα λήξει όταν θα υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες για όλους παντού, με τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, την παγκόσμια Οικονομία και τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο να εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.