Τι σημαίνει η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα

Τι σημαίνει η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα

Η Κίνα βιώνει την χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας από το πρώτο κύμα την άνοιξη του 2020. Τριάντα εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε lockdown, ειδικότερα στην τεχνολογική μητρόπολη του Σενζέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

Τι σημαίνει αυτό σε υγειονομικούς και οικονομικούς όρους ; Ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακους καταναλωτές διεθνώς ως προς το μέγεθος της φετινής της ανάπτυξης, καθώς βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τη Covid19, με φυσιολογικό επακόλουθο ο φόβος να αποτυπώνεται στις τιμές των εμπορευμάτων.

Με νέο ρεκόρ 3.387 κρουσμάτων εξαιτίας της Όμικρον 2, η Κίνα στέλνει σταθερά και ηχηρά σήματα συναγερμού, καθώς έχει να «δει» τέτοιους αριθμούς ημερήσιων νέων διαγνώσεων από τις 15 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή πριν από 25 μήνες, παρά την πολιτική μηδενικής ανοχής στον covid.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται χωρίς φως στο τούνελ, τον πληθωρισμό στα ύψη και τα σενάρια ότι η Ευρώπη, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων, μπορεί να βρεθεί τα επόμενα χρόνια αντιμέτωπη ξανά με μια κρίση χρέους, το τελευταίο που χρειαζόταν η παγκόσμια οικονομία ήταν η αναζωπύρωση  του κορονοϊού. Στην ιδέα και μόνο μιας νέας οικονομικής αναταραχής, ικανής να επηρεάσει περαιτέρω τις «τραυματισμένες» παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, η ανησυχία είναι προφανής.

Εδώ και πολύ καιρό, η αχανής ασιατική χώρα εφαρμόζει μια zero covid πολιτική -κάτι που δεν έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα -και που μοιραία περιορίζει την ανοσοποίηση του πληθυσμού μέσω της φυσικής νόσησης.

Ωστόσο η zero covid εικόνα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ανατράπηκε με συνολικά 11.065 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από τις 2/3 έως τις 15/3 (του τρέχοντος χρόνου) και μέσο όρο 7ημέρου τα 1280 κρούσματα.

Η αύξηση των κρουσμάτων και στην χώρα μας (σε μεγαλύτερα μεγέθη) λόγω της γρήγορης διάδοσης της υπο-παραλλαγής Όμικρον 2 κρατά σε επιφυλακή τους ειδικούς, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νέα υπο-παραλλαγή είναι κατά 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον αλλά δεν συνεπάγεται με έναρξη νέου κύματος, ούτε μεταφράζεται σε αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, καθώς οι σκληροί δείκτες δεν μεταβάλλονται.

«Οι πανδημίες στο στάδιο μετάβασης προς την ενδημική νόσο κάνουν αυτές τις ταλαντώσεις με αυξομειώσεις κρουσμάτων» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης που παραμένει καθησυχαστικός για την εξέλιξη της κατάστασης εφόσον δεν εμφανιστεί άλλη μετάλλαξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Στην Κίνα βέβαια, λόγω της λόγω της επιλογής της zero covid στρατηγικής περίπου 30 εκατ. κάτοικοι έχουν «μπει» σε lockdown, με πολλά εργοστάσια γνωστών προϊόντων να έχουν σταματήσει την παραγωγή τους, είτε επειδή βρίσκονται στις περιοχές με την έξαρση των κρουσμάτων είτε επειδή προμηθεύονται τις πρώτες ύλες τους από τέτοιες περιοχές.

Στην Ελλάδα που πλέον ένας υπολογίσιμος αριθμός ανθρώπων έχει ανοσοποιηθεί (άγνωστο για πόσο) με φυσική νόσηση, εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Κρήτη ο πρώτος ασθενής που νόσησε με την υπο-παραλλαγή Όμικρον 2, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε σινιάλο προειδοποίησης προκειμένου να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Πάντως, οι κλινικές Covid και οι ΜΕΘ παραμένουν αποσυμφορημένες, με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία να μην ακολουθεί γραμμικά την αύξηση των κρουσμάτων και 8000 ασθενείς που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών να έχουν πάρει ήδη τα αντιικά χάπια της MSD.

Λίαν συντόμως περιμένουμε και τα πολύ αποτελεσματικά αντιικά χάπια της Pfizer. Σε αυτό το συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να συζητήσει για το αν θα μειωθούν τα self-test για παιδιά κι εκπαιδευτικούς σε ένα στην αρχή της εβδομάδας.

Οι εκτιμήσεις είναι πως εκτός απροόπτου θα συνεχίσουμε την πορεία αποκλιμάκωσης των μέτρων. Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνεται και δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, υπάρχουν υψηλές πιθανότητες να καταργηθεί η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους μέχρι το Πάσχα, με εξαίρεση τους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τα ιδρύματα, οι Μονάδες Φροντίδας όπου συγκεντρώνονται ευπαθείς πολίτες, όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γ. Μαγιορκίνης.

Σε αυτό το καλό και ομαλό σενάριο -όπου δεν θα εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη να αλλάξει τα δεδομένα, είναι πιθανό μέσα στον Απρίλιο να καταργηθεί και η ανάγκη επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (ως υγειονομικό πάσο), ενώ θα σταματήσει και η υποχρέωση μαθητών και καθηγητών να φορούν μάσκα στο σχολείο. Ήδη η Γαλλία έχει καταργήσει τη μάσκα στο σχολικό περιβάλλον και ακολουθούν κι άλλες χώρες.

Σε βάθος χρόνου μέχρι το Φθινόπωρο θα αποφασιστεί αν τα παιδιά και οι έφηβοι χρειαστούν μια ενισχυτική δόση, ενώ νωρίτερα θα έχουν εμβολιαστεί με 4η δόση τα άτομα 70 ετών κι άνω που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, λόγω γήρανσης.

Για την ώρα κι ενώ οι μαθητές περιμένουν να πετάξουν τη μάσκα, οι γονείς προβληματίζονται για τα long covid συμπτώματα που παρουσιάζει ένα στα τέσσερα παιδιά που νόσησαν με κορονοϊό, με τον καθηγητή Γ. Μαγιορκίνη να εκτιμά πως αυτό το υψηλό ποσοστό αφορά τα παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία.